Dalibor Laginja

Dalibor Laginja

Scenograf
U ovoj sezoni

Rođen 4. 4. 1954. u Rijeci. Djetinjstvo provodi u  Kastavštini (Halubje).
Od 1981. do 1986. studira na Accademia di belle arti u Veneciji. Diplomirao slikarstvo u klasi jednog od najvećih talijanskih suvremenih slikara Emilia Vedove. U tom razdoblju svira gitaru u venecijanskoj alter-rock grupi “Death in Venice”, s kojima snima dva vinila: “Death in Venice” i “Paroxismos”.
Godine 1986. vraća se u Rijeku gdje aktivno slika i izlaže na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Kraće razdoblje pridružuje se prijatelju, kiparu Mirku Zrinšćaku u njegovu projektu Rex Solia. Zajedno izlažu u Rijeci i Ljubljani.
Godine 1988. počinje se profesionalno baviti kazališnom scenografijom, surađuje sa slovenskim redateljem Vitom Tauferom s kojim realizira desetak projekata u slovenskim i hrvatskim kazalištima.  Autor je oko 150 kazališnih scenografija na području bivše Jugoslavije. Surađuje s mnogim redateljima (Taufer, Magelli, Dolenčić, Prohić, Delmestre, Kunčević, Zappia, Jelčić, Frljić, Sviben, Brešan…..), kostimografima ( Dedijer, Škomrlj,  Sušac, Stupica, Dekanić, Zigman…), koreografima (Zurovac, Kovač, Farič, Šimunić, Abramović…).
Prisutan je na mnogim nacionalnim i internacionalnim festivalima na kojima dobiva niz prestižmih nagrada za svoj rad. Autor je većeg broja scenografija nevezanih za kazalište (glazbeni festivali , muzejski postavi…).
Od 1995. započinje suradnju s dizajnerom rasvjete Denijem Šesnićem s kojim potpisuje niz projekata. Zajedno osnivaju glazbenu grupu “Molto Cortese” i snimaju istoimeni nosač zvuka.
U suradnji s povjesničarkom umjetnosti Natašom Šegota Lah realizira monografiju (izdavačka kuća Adamić Rijeka).
Godine 2012. započinje suradnju s umjetničkom radionicom Petikat (Habjan, Žeželj, Đukež) s kojima osniva galeriju “Skale do sunca” u malom mjestu Stara Novalja na otoku Pagu.
Zaposlen je kao scenograf u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci. Član je ULUPUH-a i HDLU-a u Rijeci.