Filip Fak

Filip Fak

Rođen je u Rijeci, osnovno i srednje glazbeno obrazovanje stekao je u rodnome gradu, a studij klavira završava 2005. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Đorđa Stanettija. Usavršavao se na Scholi Cantorum u Parizu u majstorskom razredu Eugena Indjica, čijim završetkom stječe Diplome de Concert s najvišim ocjenama.

Nastupao je kao solist, komorni i orkestralni muzičar u gotovo svim važnijim hrvatskim kulturnim centrima te u desetak europskih zemalja, SAD-u, Meksiku i Kini. Kao solist s orkestrom nastupio je s najuglednijim hrvatskim orkestrima i ansamblima (Zagrebačka filharmonija, Simfonijski orkestar HRT-a, Simfonijski orkestar Muzičke Akademije u Zagrebu, Zagrebački solisti, Ansambl Cantus) pod dirigentskom palicom renomiranih dirigenata kao što su Klaus Arp, Pavle Dešpalj, Alun Francis, Aleksandar Marković, Adriano Martinolli, Luca Pfaff i dr. Osim nastupa uz orkestre, održao je niz zapaženih recitala i komornih nastupa u suradnji s istaknutim solistima i ansamblima, gostujući na manifestacijama kao što su Muzički biennale Zagreb, Dubrovačke ljetne igre, Osorske glazbene večeri, Glazbene večeri u sv. Donatu, Festival Diapason, Lubeničke glazbene večeri, Zajčevi dani itd.

Tijekom posljednjih godina razvio je obimnu koncertnu djelatnost u sferi komorne glazbe, surađujući pritom prvenstveno s pjevačima. U svom repertoaru posebnu pozornost posvećuje izvedbama suvremenih autora, pa je tako primjerice bio sudionikom svih instanci Muzičkoga biennala Zagreb od svojih studentskih dana pa sve do ovogodišnjeg MBZ 2017. Često nastupa i kao član ansambla Cantus te kao pijanist u sastavu raznih hrvatskih orkestara. U svojstvu umjetničkog suradnika sudjelovao je u više koncertnih i scenskih produkcija, od kojih se ističe rad na hrvatskoj praizvedbi Brittenove opere Turn of the Screw. Također, autor je komorne verzije Bizetove opere Carmen, na kojoj je radio i u ulozi muzičkog redatelja u produkciji HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci. Suosnivač je novonastalog Riječkog klavirskog trija, s kojim je prošle kalendarske godine ostvario veoma uspješnu turneju u NR Kini.

Od nagrada koje je osvojio ističu se nagrade Darko Lukić, Nagrada Grada Samobora, prva i posebna nagrada na natjecanju Ivan Zajc, Grand Prix Lions cluba, posebna nagrada EPTA-e, te niz prvih nagrada na državnim natjecanjima Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga. Za uspjehe tijekom studija primio je i Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu. Dobitnik je stipendija međunarodnih fondacija Vladimir Spivakov iz Moskve te Gold Country Piano Institute-a iz Nevada City-a (SAD), a bio je i dugogodišnji stipendist Grada Rijeke.

Osim pijanizmom, Filip Fak se bavi i skladanjem. Dosad je skladao prvenstveno djela za klavir, koja su izvođena u više navrata u Hrvatskoj i inozemstvu, dok su neka i nagrađena. Usavršavao se na poslijediplomskom studiju elektroničke glazbe u klasi prof. Zlatka Tanodija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Od 2009. godine stalno je zaposlen na riječkom područnom odsjeku Muzičke akademije Zagreb, a od 2014. godine predaje i na matičnoj instituciji Akademije u Zagrebu.