Rođen u Rijeci 1954. godine gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao pjevanje na Akademiji za glasbo u Ljubljani i Conservatoriu di musica “C. Pollini” u Padovi (Italija), a usavršavao se u Milanu na “Centro di Perfezionamento per Cantanti Lirici”, u Teatru alla Scala i Visokoj školi za glazbenu umjetnost u Lovranu gdje je stekao zvanje magistra glazbene umjetnosti. Već kao dvadesetčetverogodišnji bas debitirao je u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci kao Sulejman u operi Nikola Šubić Zrinjski Ivana pl. Zajca nakon čega je slijedio meteorski uspon u njegovoj karijeri koja ga je dovela na sam vrh glazbene scene.
Od 1979. godine djeluje kao slobodni umjetnik, te pjeva pod dirigentskom palicom najvećih umjetnika današnjice (Claudio Abbado, Carlos Kleiber, Riccardo Mutti, Herbert von Karajan, Seigi Osawa, Lovro von Matačić, Lorin Maazel i mnogi drugi) i nastupa uz operne zvijezde (Placido Domingo, Jose Carreras, Luciano Pavarotti, Nikolaj Giaurov, Sherill Milnes, Mirella Freni, Joan Sutherland, Piero Capucilli, Montserat Caballe…). U svojoj bogatoj pjevačkoj karijeri koju resi bogatstvo boja i veliki raspon glasa, pjevao je preko stotinu basovskih i bas-baritonskih uloga, te snimio petnaest nosača zvuka za velike diskografske kuće (Decca, His Master’s Voice…), od kojih se ističu La forza del destino, Wilhelm Tell, La Gioconda, La donna del Lago, Rigoletto, Viaggio a Reims te deset video opera.
Giorgio Surian počeo je učiti pjevanje kod gospode Nade Auer i Carmen Vilović u Rijeci, a nastavio sa velikanima poput Gianpiera Malaspine, Antonia Beltramija, Tulia Pendolie, Edoarda Lantredija, Cloda Thiolasa, što je rezultiralo nastupima diljem svijeta na opernim pozornicama najvećih teatara (Teatro alla Scala – Milano, La Fenice -Venecija, Teatro del Opera -Rim, Covent Garden – London, Wiener Staads Opera – Beč, L’Opera – Pariz, Metropoliten Opera – New York…).
U domovini je pjevao u HNK Ivana pl. Zajca Rijeka, HNK Zagreb, na Festivalu Dubrovnik, a za svekoliki doprinos glazbenom stvaralaštvu 1996. godine dobio je i odličje Zvijezde Danice s likom Marka Marulića