Hrvatska drama

RAVNATELJICA  MAGDALENA LUPI ALVIR
tel ++385 51 355940
e-mail hrvatska-drama@hnk-zajc.hr

Hrvatska drama HNK Ivana pl. Zajca će u prvoj sezoni započeti realizaciju repertoarne politike zacrtane u  četvorogodišnjem programu Novo, odgovorno, različito.  Novo se odnosi na nove estetske izazove koji su neodvojivi i organski povezani sa socijalnom zbiljom u kojoj se danas nalazimo.

Odgovornost će se manifestirati u odgovornijem i racionalnijem poslovanju. Hrvatska drama, kao dio HNK Ivana pl. Zajca, mora imati jasnu svijest o onima koji je svojim izdvajanjima financiraju. Dosada, nažalost, to nije bio slučaj. HNK i Hrvatska drama su reprezentirali interese i ukuse samo određenih društvenih slojeva, apsolutno neosjetljivi za one najugroženije. Odgovornost se odnosi i na razvoj estetskih kriterija, te kultiviranje, uz postojeću, i jedne nove publike.

HNK Rijeka želi biti različito u odnosu na ostala nacionale teatre, ali i cjelokupnu hrvatsku kazališnu scenu koja je depolitizirana i u većini slučajeva socijalno neodgovorna. Biti političko kazalište znači biti političan ne u smislu optiranja za jednu političku partiju, nego u značenju koje je tom pojmu dao Erwin Piscator ili Hans-Thies Lehmann kroz sintagmu “estetika pobune”.

Jedna od konstantni u ovoj sezoni, ali i sljedećim, bit će propitivanje koncepta nacionalnog kazališta – bilo kroz implicitno pitanje sadržano u svakoj produkciji i kontekstu njezine realizacije, bilo kroz njegovo eksplicitno postavljanje. Jednostavno govoreći, to dugujemo i samom konceptu, koji je u trenutku kada je stvoren imao emancipatorsku snagu, ali i HNK-ovskoj publici koja se više ne želi grijati na plamičcima ognjišta nacionalne kulture.

SH.SH. glitch drama
Zajedno_004
Prema filmskome scenariju Lukasa Moodyssona
Vedrana Rudan
_MG_2700
Alexandre Dumas
turbofolk; jasmin mekić, olivera baljak, tanja smoje, andreja blagojević, jelena lopatic
autorski projekt redatelja Olivera Frljića
Crnac
Tatjana Gromača
George Orwell
IMG_9691
Frljić & Blažević
IMG_5834
Elvia Nacinovich