DEVETA SIMFONIJA

Najpoznatiju Beethovenovu simfoniju, 9. simfoniju, koja je simbol zajedništva i nade te puni srca porukom slobode i jednakosti za sve ljude, ovoga ljeta, u pulskoj Areni izvest će više od 150 inspirativnih, vrhunskih glazbenika.

Sjajni solistice i solisti, hvaljeni orkestar i zbor, te karizmatični dirigent Yordan Kamdzhalov, pozivaju vas na novu, nezaboravnu interpretaciju ovog zanosnog djela.

Izvedba ove spektakularne simfonije u Pulu dovodi još jedan nezaboravan glazbeni doživljaj. Uz orkestar Opere HNK Ivana pl. Zajca, veliki zborski ansambl impresivna zvuka, tu su i vrhunski solisti Kristina Kolar, Ivana Srbljan, Goran Jurić i Marko Fortunato.

Simfonija br. 9 u d-molu, op. 125, posljednja je Beethovenova simfonija, koju je stvarao gotovo 10 godina. Već na praizvedbi 1824. godine, kojom je sam dirigirao, publika je oduševljeno prihvatila ovo veličanstveno djelo. Kako bi što snažnije opisao radost pobjede, Beethoven je po prvi put u simfoniju uveo ljudski glas. U završnom, IV. stavku simfonije, četvero solista i zbor pjevaju Odu radosti, za koju je riječi napisao Friedrich Schiller. U Devetu simfoniju utkana je temeljna misao Beethovenova revolucionarna duha; sloboda i jednakost.

Beethovenova Deveta jedno je od najpoznatijih i najpopularnijih klasično-glazbenih djela u svijetu i nepogrešiv poziv gledateljicama i gledateljima da posjete pulsku Arenu i Summer Classics program u srpnju 2019. godine.


Orkestar Opere Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca uz Studentski zbor Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu i zbor Coro del Friuli Venezia Giulia