Ivica i Marica

Premijera IVICA I MARICA
neoklasični balet prema istoimenoj bajci Jacoba i Wilhelma Grimma

Koreografkinja:
Gina Patterson

Premijera: 26.1.2018.

Premda jedna od najpoznatijih i najomiljenijih europskih bajki, bajka „Ivica i Marica“ nije vremenom izgubila na svojoj aktualnosti već je ostala jednako suvremena danas kao i u vrijeme njezina nastanka. Ivica i Marica, najpoznatiji su brat i sestra koji već stoljećima fasciniraju djecu, ali im kroz svoju priču odašilju i životno važne poruke propitujući uvijek iznova odnos roditelja i djece, neimaštine i bogatstva, okrutnosti i milostivosti. Što znači biti dobar roditelj ako djeca trpe neimaštinu i glad; je li moguće da ponekad treba biti okrutan da bi bio milostiv;  može li se preživjeti spajajući dobrotu, mudrost i dosjetljivost;  kako oprostiti roditeljima; je li taj oprost preduvjet za zadovoljan život…?

Baletu i američkoj koreografkinji Gini Patterson ova bajka pruža niz neoklasičnih izvedbenih interpretacija koje, po svojoj naravi, od plesača iziskuju korištenje klasične baletne tehnike. Stoga će ženski dio ansambla plesati u špicama, a korištenjem neoklasične tehnike plesači će nastaviti razvijati sposobnost pokrivanja širokog spektra repertoara (od suvremenog do neoklasičnog).

Korištenjem video projekcija i maštovitih kostima, nastojat ćemo stvoriti baletnu fantaziju (tzv. „fantasy ballet”) koja će i vizualno i slojevitošću sadržaja biti privlačna ljubiteljima baleta svih generacija.