Premijera ODLETIT ĆEMO OBOJE, AKO TI KAŽEM ŠTO SE DESILO
Janez Janša

RIJEKA 2020 - EUROPSKA PRIJESTOLNICA KULTURE
Redatelj:
Koreograf:

Premijera: 11. srpnja 2020., Lučica Torpedo

baletno – dramska predstava

Koprodukcija: Balet i Hrvatska drama HNK Ivana pl. Zajca, neprofitna organizacija Maska iz Ljubljane i Steirischer Herbst Festival Graz

Najavljujemo site-specific baletno-dramsku predstavu koja će se izvoditi u lučici Torpedo, a koju će publika pratiti iz čamca za spašavanje i s obale.
Predstava je inspirirana likom Nikše Župe, umjetničkog ravnatelja Baleta Slovenskog narodnog kazališta u Ljubljani 1992. – 93. U tom razdoblju Župa je bio jedan od najvažnijih trgovaca oružjem na području bivše Jugoslavije. Narativni dio predstave temelji se na dokumentarnom prikazu zagonetki o poslovima Nikše Župe, njegovim vezama s vojnim dužnosnicima i političarima, kao i njegovoj navodnoj suradnji s glavnim trgovcem oružjem bivše Jugoslavije Konstantinom Dafermosom.
Slovenija je bila ključno čvorište za distribuciju oružja koje je stizalo iz različitih zemalja, ali uglavnom organizirano preko bečke tvrtke u vlasništvu Konstantina Dafermosa. Priča je zanimljiv primjer duboke ukorijenjenosti umjetnosti i kulture u političke i društvene događaje.
Koreografija počinje od duboke militantnosti i poretka upisanog u samu narav tehnologije baletne produkcije. Red i organiziranost tijela u prostoru osnova je za uzvišenu proizvodnju, nešto što je istovremeno atraktivno i blisko, a s druge strane nešto čemu se ne bi smjelo previše približiti.
Druga polazna točka za koreografiju bila bi lakoća, bijeg, lebdenje kao krajnje uzbuđenje discipline. Kao kontrapunkt, dolazi do pada, pokreta s kojim se zapravo ne susrećemo u baletu, to jest, možemo ga susresti samo kao nesreću. Letenje i padanje.