Premijera PLAMTEĆA VODA (BURNING WATER)
baletno-plesna predstava

RIJEKA 2020 - EUROPSKA PRIJESTOLNICA KULTURE
Koreograf:

Premijera: 8. svibnja 2020.

Voda je izvor života, ali i razarajuća sila. Premda je koristimo da bismo preživjeli, mnogi je preusmjeravaju kako bi nad njom gospodarili, neki je iskorištavaju da bi se materijalno obogatili – no, nitko je ne može istinski kontrolirati. Voda je veličanstvena u svojoj dualnosti; ona je pogubno lijepa u svojim kontrastima; ona je element koji nas, ukoliko se prepustimo, može posve opustiti i umiriti, no koji nas jednakom lakoćom (svojim kataklizmičkim valovima) može uništiti i sve što poznajemo opustošiti.
Koreografija se fokusira na kontrastnu prirodu vode; na reakcije i adaptacije ljudskog tijela na prisutnost vode, ne zaboravljajući pri tome na emocionalne i sentimentalne utjecaje vode na ljudsku dušu. Stoga će se uz fizičke aspekte, interakcije između ljudskog tijela i vode, istražiti i metaforički aspekt vode. Voda koja teče može simbolizirati izazov, vitalnost, pobjedu, promjenu… i tu nastaje točka u kojoj se čovjek i voda i konceptualno i fizički stapaju, sjedinjuju i stvaraju bitno drugačiji doživljaj stvarnosti.
Karakteristično i prepoznatljivo za Foniadakisa, koreografija je stilski u okvirima modernog plesa utemeljenog na korištenju kompleksnih, iznimno dinamičnih pokreta s čestim i neočekivanim izmjenama težišta, smjera i tempa, te repeticijama koreografskih sekvenci u formama čija raznolikost odgovara ne/predvidivosti vode.