Ville Matvejeff, orkestar Opere HNK Ivana pl. Zajca i članovi Panonske filharmonije

JUG-SJEVER
Veliko finale sezone

Dirigent:

3.6.2017.

Najavljujemo još jedan izniman koncert, koncert za finale sezone pod nazivom „Jug-sjever“. Na programu će se naći dva djela: Kullervo simfonija Jeana Sibeliusa (sjever), a prisjetit ćemo se De Falline opere „La vida breve“ / „Kratki život“ (jug) .
Uzbudljivo glazbeno putovanje kreće s uzavrelog juga Europe, iz Španjolske, koncertno-scenskom izvedbom „La vida breve“. Opera je to u dva čina Manuela De Falle skladana je prema libretu Carlosa Fernándeza-Shawa. Priča se vrti oko prelijepe mlade Romkinje, strastveno zaljubljene u mladića zaručenog ženom iz višeg staleža.
U tragičnoj ulozi Salud, nakon što vas je oduševila svojom interpretacijom Desdemone, nastupa Anamarija Knego.
Drugi dio koncerta odvodi nas na krajnji sjever, u Finsku i donosi djelo najpoznatijeg finskog skladatelja, Jeana Sibeliusa.  Još tijekom boravka u Beču, mladi Sibelius počeo je rad na prvom svom velikom orkestralnom djelu, simfoniji „Kullervo“ što se temelji na finskom epskom spjevu Kalevala, a naziva se još i zborskom simfonijom. Po Sibeliusovu povratku u rodnu Finsku, praizvedba simfonije 1983.  godine bila je ogroman uspjeh.
Naslovnog, tragičnog finskog junaka  pjevat će nacionalni operni prvak Giorgio Surian uz mezzosopranisticu Ivanu Srbljan te muški zbor i orkestar Opere.