VENICE BAROQUE ORCHESTRA & GIULIANO CARMIGNOLA – VIVALDI NA STRADIVARI VIOLINI

RIJEKA 2020 - EUROPSKA PRIJESTOLNICA KULTURE

14. veljače 2020.

Koncert pod pokroviteljstvom Generalnog konzulata Republike Italije i Talijanske unije.

Venice Baroque Orchestra, sastav prepoznat kao jedan od najboljih ansambala posvećenih baroknoj glazbi i baroknim instrumentima, i Giuliano Carmignola, talijanski violinist koji više od bilo kojega drugog violinista izvodi repertoar baroka i ranog klasicizma, posebice Vivaldija, donose gala koncert na Stradivarijevoj violini u povodu izložbe Violinom iznad granica koja se istovremeno održava u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka

Venice Baroque Orchestra osnovao je 1997. ekspert za baroknu glazbu i čembalist Andrea Marcon. Njihova glazbena misija temelji se na posvećenosti popularizaciji remek djela 17. i 18. stoljeća, te su zahvaljujući ovom orkestru mnoga barokna djela doživjela svoje nove premijere, poput L’Orione Francesca Cavallija, Atenaide Antonia Vivaldija, La morte d’Adone Benedetta Marcella i mnoga druga. Giuliano Carmignola dugi niz godina surađuje sa svjetski poznatim dirigentima i orkestrima, među kojima je i Venice Baroque Orchestra.

Venice Baroque Orchestra hvaljen je za svoje koncertne i operne nastupe diljem Sjeverne Amerike, Europe, Južne Amerike, Japana i Koreje, Tajvana i Kine. Orkestar je nastupio u više gradova Sjedinjenih Američkih Država od bilo kojeg drugog baroknog sastava u povijesti. Zahvaljujući specijalima i prijenosima televizija BBC, ARTE, NTR (Nizozemska) i NHK , ovaj je sastav poznat diljem svijeta.  Mogu se pohvaliti i bogatom diskografijom, u kojoj se ističe nosač zvuka s izvedbama arija Nicola Porpore, za Erato label, u suradnji s Philippeom Jarousskym (FR), koji je osvojio i nominaciju za Emmyja. Za svoj rad osvojili su i mnoge nagrade, kao što su Diapason d’Or, Echo Award i Edison Award.

Na programu: djela Antonija Vivaldija