U sezoni 2016 / 2017 bilo je intenzivno i uzbudljivo, utišano i glasno, intimno i revolucionarno,  lokalno i međunarodno. Punili smo različite domaće i inozemne dvorane, igrali na različitim jezicima, dobivali različite reakcije, nekad ste nas voljeli, nekad baš i ne, ali nadamo se da vas ni u jednom trenutku nismo ostavili ravnodušnima, u pokušaju da uvijek iznova potvrdimo kako je kazalište živi organizam koji crpi iz neprestanog dijaloga s kontekstom u kojem nastaje, koji se upravo na relaciji akcija – reakcija ostvaruje i dobiva svoj puni smisao.

U sezoni koja je pred nama Hrvatska drama ponovno donosi za riječko kazalište nova redateljska imena. Anica Tomić i  Matija Ferlin režirat će prvi puta u HNK Ivana pl. Zajca, a Bojana Lazić i prvi puta u Hrvatskoj. Redateljski rukopis Renate Carole Gatice riječkoj publici već je poznat po hrvatsko-talijanskoj uspješnici „Dugonja, Trbonja i Vidonja” / „Spillo, Ciccio, Falco”, a u novoj sezoni Renata će udružiti snage s jednom od najzanimljivih mladih hrvatskih dramatičarki Vedranom Klepicom u projektu radnog naslova „Noćna škola”, u kojem će se glumcima Hrvatske drame pridružiti i studenti 3. godine studija Gluma i mediji Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Tako će bok uz bok, na repertoaru Hrvatske drame stajati Büchner, Nazor, Klepica i Schwab, prethodnici i nasljednici, dramsko i autorsko kazalište, ali uvijek ono kazalište koje je svjesno svoje povijesti i aktualnosti, ali i vlastitih zaloga za budućnost. Na ovosezonskom kazališnom putu našem će se ansamblu pridružiti i dvije gošće. Beogradska glumica Hana Selimović bit će dio ekipe Büchnerovog “Woyzecka”, a Katarina Bistrović Darvaš, nakon uspješne suradnje u Molierovom “Mizantropu” gdje je oduševila i publiku i kritiku ponovno će surađivati s nama u Schwabovim “Predsjednicama”.

Novost nove sezone je inauguracija programa Zajc Lab koji će istraživati nove izvedbene prostore i tražiti nove kazališne jezike. Riječ je o dvije koprodukcije: prva, ostvarena u suradnji s ljubljanskim Gledališčem Glej, predstavit će nam slovenske autore i izvođače Katarinu Stegnar, Uršku Brodar i Juru Novaka; u drugoj, ostvarenoj u suradnji s Umjetničkom organizacijom Koautorska inicijativa OOUR, riječka plesačica i koreografkinja Mila Čuljak predstavit će se kao autorica sasvim specifičnog senzibiliteta. Ove dvije koprodukcije na neki će način zaokružiti cijelu sezonu. Ne samo zato što će na vremenskoj crti predstavljati prvu i zadnju sezonsku premijeru, već će i na značenjskoj ravni označiti smjer kretanja sezone 2017 / 2018 od margine prema centru, od pojedinca prema sustavu. Istraživat ćemo na koji način pojedinac mijenja sistem, a ne kako postaje njegova žrtva; na koji način gradimo kontekst koji nas okružuje, a ne kako nas kontekst nepovratno zarobljava. I u svemu tome bit ćemo naravno glasni, konkretni, direktni i neumoljivi, baš onako kako priliči margini kada se probija u centar.

Mi smo već uzeli prilično veliki zalet i jedva čekamo skok. Veselimo vam se u kazalištu!

Jelena Kovačić, ravnateljica Hrvatske drame

Borko Perić, Anastazija Balaž, Dean Krivačić, Jasmin Mekić
Jesenska premijera
Anica Tomić
Georg Büchner
Bojana Lazić
Werner Schwab
Matija Ferlin.web
Vladimir Nazor
Orgija
Urška Brodar / Jure Novak / Katarina Stegnar
jerko marčić, katarina bistrović darvaš
Jean – Baptiste Poquelin Moliѐre
HD Nasilje3
Oliver Frljić, autorski projekt visokog rizika
mira-furlan-marija-tadic-4
Ingmar Bergman
HD turbofolk riloudid foto Maciej Zakrzewski
Oliver Frljić
HD Hrvatsko glumište_005
Oliver Frljić & Marin Blažević

IMG_4379
Giacomo Puccini
Ivana Srbljan
Henry Purcell
Norma
Vincenzo Bellini
aljaz-farasin-3
Jules Massenet

Koncertna sezona – dragulj u sezoni 17/18

Dragi/e ljubitelji/ce glazbe,

koncerti orkestra Opere oduvijek su bili događaji u kojima istinski ljubitelji klasične glazbe nalaze svoju najveću radost. Nakon bogatih i uspješnih programa iz prijašnjih sezona ove godine dižemo ljestvicu još više! Zahvaljujući entuzijazmu i rapidnom razvoju našeg orkestra možemo vam sa zaodvoljstvom predstaviti još jednu bogatu glazbenu sezonu.
Vodeći se prije svega najvišim umjetničkim kriterijima, kreirali smo program u kojem ćete imati prilike čuti  neke od najpoznatijih djela simfonijske literature, praizvedbe novih djela komponiranih posebno za naš orkestar te neka manje izvođena djela s kojima se zasigurno vrijedi upoznati.

Naglasak će ove sezone biti na remek-djelima klasične glazbe. Tako ćemo na samom otvorenju sezone 29. rujna čuti jednu od najpopularnijih Beethovenovih simfonija – Sedmu. Uvijek rado viđenom gostu-maestru Zoranu Juraniću u istoj će se večeri pridružiti apsolutna zvijezda hrvatskog i svjetskog pijanizma, mladi Aljoša Jurinić, u izvedbi drugog klavirskog koncerta Sergeja Prokofjeva. Ipak, sam početak koncerta  rezerviran je za I. pl. Zajca i njegovo djelo „Rapsodia Fiumana”.

Već 31. listopada očekuje nas prigodni program povodom blagdana Svih svetih i to uz Mozartov „Requiem”. Za tu posebnu prigodu predstavljamo vam i posebnog dirigenta! Philipp von Steinaecker, jedan od vodećih dirigenata mlađe generacije prvi put će ravnati našim ansamblom.

Maestro Yordan Kamdzalov, koji nas je prošle sezone očarao interpretacijom Beethovenove Pete simfonije, vraća nam se 22. studenog. Dirigirat će izvedbom monumentalne Četvrte simfonije („Romantične”) Antona Brucknera. Ovo je i jedinstvena prilika da poslušate izvedbu jedne Brucknerove simfonije u našem kazalištu nakon više od 40 godina!

U siječnju nas čeka zasigurno najintrigantniji koncert sezone: dva umjetnika po prvi put pred riječkom publikom i dvije, do sada neizvođene skladbe u Rijeci. Korejski dirigent s bečkom adresom TaeJung Lee će ravnati našim orkestrom u izvedbi najpopularnije skladbe A. Coplanda: „Appalachian spring”. Solist večeri je Petrit Çeku, karizmatični gitaristički virtuoz koji će izvesti koncert za gitaru i orkestar M. Castelnuova-Tedesca. Drugi dio koncerta rezerviran je za popularnu Dvořákovu Osmu simfoniju.

Ožujak svakako istaknite u svom kalendaru jer Vam donosimo čak tri koncerta koja ne smijete propustiti. Krećemo 5. ožujka Super gala koncertom s plejadom velikih pjevačkih imena (Lucio Gallo, Yusiv Eyvazov, Kristina Kolar, Rossana Rinaldi) i čak dva dirigenta (Marco Boemi i Ville Matvejeff). Tom prilikom ćemo predstaviti i naša posljednja dva CD-a koja izlaze pod etiketama poznatih međunaronih izdavačkih kuća. Nakon što se opustite uz najljepše operne arije, već 20. ožujka naš glavni gost dirigent Ville Matvejeff vas čeka s praizvedbom djela Dubravka Palanovića, pisanom posebno za naš orkestar. U tom djelu  jednog od najtalentiranijih skladatelja mlađe generacije, skladanog na poeziju I. G .Kovačića, nastupit će, osim orkestra i zbora, i Ivana Srbljan, naša sjajna solistica Opere. Ni na ovom koncertu neće izostati remek-djelo klasične literature. Bit će to Beethovenova Prva simfonija kojom ćemo zaključiti naš dvogodišnji mini-ciklus izvedbi Beethovenovih neparnih simfonija. Koncert ćemo otvoriti jednim od najpopularnijih djela E. Griega „Peer Gynt, suita br. 1”.
Uskršnje vrijeme dočekujemo s našim ekskluzivnim gostima iz Ljubljane. Velika nam je čast što možemo ugostiti orkestar Slovenske filharmonije (28. ožujka) s Rossinijevim djelom „Stabat mater”. Uz maestru Martinu Batič nastupit će pjevačke zvijezde: Kristina Kolar, Diana Haller, Dario Bercich te američki tenor Michael Spyers. Ne propustite!

Proljetni koncert 22. svibnja posebno preporučamo svim ljubiteljima dobre glazbe i… onima koji će to tek postati! Uz maestra Pavla Dešpalja i našeg  redovitog gosta, violinista Marca Grazianija, poslušajte Brahmsov koncert za violinu i orkestar i Šestu simfoniju („Patetičnu”) P. I. Čajkovskog. Što više poželjeti?

Ali, to nije sve! Uz sve navedeno tu su nezaobilazni Novogodišnji koncerti, ove godine u posve novom ruhu, a sve pod dirigentskim vodstvom maestra Yordana Kamdzalova! Dobro zagrijite dlanove!
Zimsko blagdansko raspoloženje upotpunit će zbor Opere sa svojom maestrom Nicolettom Olivieri. Za vas pripremaju već tradicionalni Božićni koncert. Posebno najavljujemo i koncert u veljači na kojem će u jednom klasično-popularnom programu uz naš orkestar nastupiti Pjevački zbor „Josip Kaplan”. Dirigentsku palicu za tu prigodu preuzima maestro Tomislav Fačini.

A na koncu sezone nas ipak čeka jedan rastanak. Nacionalna prvakinja Mirella Katarinčić Toić će uz svoje goste i maestra Igora Vlajnića, koji će ravnati orkestrom, održati svoj oproštajni koncert 21. lipnja. Bit će to prilika da se zajedno prisjetimo velikih uloga i poznatih arija koje je naša primadona tako suvereno izvodila posljednjih 40 godina!

Ali, niti to nije sve! Nismo zaboravili niti ljubitelje komorne glazbe. I tu će glavni akcent biti na klasičnim djelima u izvođenju renomiranih komornih sastava: Riječkog klavirskog trija, Kvarteta „Tartini” te Zagrebačkog kvarteta. Vokalni recital 18. studenog prilika je da čujete naše solistice Anamariju Knego i Ivanu Srbljan uz Nicolettu Olivieri na klaviru i to u duetima najpoznatijih skladateljica 19. stoljeća. Na koncertu 31. siječnja imat ćete priliku poslušati gudačke i puhačke sastave orkestra Opere u zanimljivom glazbenom dvoboju! Prvi put ćemo ugostiti i ansambl za ranu glazbu Ars longa i uživati u baroknim raskošima izvođenim na originalnim glazbalima. Podsjećamo Vas također da ćete sve komorne koncerte moći pratiti iz udobnih stolica u parteru kazališta!

Izabrali smo za Vas samo najbolje. Učinite to i vi!

Petar Kovačić, ravnatelj Opere

U novoj sezoni Baleta riječkog HNK odlučili smo voditi se idejama raznolikosti, rada i izvrsnosti, kojima želimo emancipirati i ojačati poziciju i djelovanje riječkog baletnog ansambla.

Raznolikost planiranih umjetničkih projekata i sami njihovi naslovi od „Macbetha”, „U svakom slučaju” i „Veseli Božić nestašne djece”, do „Ivice i Marice”  te „Rossini Cards” ukazuju na različitost koja predstavlja mjesto susreta, otvorenosti, znatiželje, solidarnosti i ravnopravnosti. Upravo se u susretu s drugim i različitim iskušava i propituje fleksibilnost baletnog ansambla spremnog na eksperiment, kreaciju, inovaciju i, konačno – na sam umjetnički identitet i stav ansambla. S raznolikošću programa želimo potaknuti razvoj znanja, senzibiliteta, ali i apetita postojeće publike, uz stalnu želju i napore za dovođenjem nove, uz naglasak na dostupnosti, kulture za sve.

Rad kao sam čin stvaranja, ali i temelj postojanja baletnog ansambla, označuje raznoliko i inkluzivno djelovanje. Angažmanom u baletnim, ali i drugim umjetničkim programima narodnog kazališta, ansambl kroz radionice, pedagoške programe dostiže razinu izvrsnosti, tj. podiže standard oblikovanja vlastitog umjetničkog programa. Pozivanje uvaženih ključnih hrvatskih i inozemnih autora znači prepoznavanje novih, inovativnih i kreativnih umjetnika, ali i spremnost i želja za rad na najvišim umjetničkim standardima.

Kronološki gledano sezona započinje plesnim uprizorenjem Shakespeareovog „Macbetha” koji u svojoj radnji zrcali fokusiranost renesanse na društveni fenomen moći koja dovodi čovjeka do granica gubitka etičnosti, gubitka svojih bližnjih i naposljetku sebe samoga. Moć sudbine da nas zatoči okosnica je drugog projekta naslovljenog „U svakom slučaju” kojeg ideja vodilja je učiniti vidljivima marginaliziranu grupu plesača čije starenje erodira njihovu profesionalnu izvrsnost, korisnost, materijalnu egzistenciju, a često i samopoštovanje.  Ova dva projekta različitim metodama te iz različitih perspektiva propituju temeljnu konstantu formiranja ljudskog društva, a to je konstanta moći i njene sposobnosti uplitanja u sve pore društvenog postojanja.

Projektima „Veseli Božić nestašne djece” i „Ivica i Marica” Balet riječkog HNK obratit će se izravno djeci, mladima, ali i njihovim roditeljima, kako bi obiteljskim temama kroz propitivanje osnovnih etičkih i ljudskih vrijednosti približili umjetnost, posebno ples i balet, tim društvenim skupinama. Nastavljamo utjecati na stvaranje, ali i odgajanje nove publike, kao sigurne buduće konzumente, ali i potencijalne stvaraoce umjetnosti.

I na kraju, principom izvrsnosti izabrali smo suvremenu baletnu predstavu „Rossini Cards” koreografa Maura Bigonzettija, koja je oduševila kritiku i publiku diljem Europe i sjeverne Amerike, ne bi li se u potpunosti riječkom baletnom ansamblu otvorila prilika ponovno pokazati i dokazati kako su dosljednim radom spremni slijediti najveće svjetske izazove suvremene baletne umjetnosti.

Maša Kolar, ravnateljica Baleta

macbeth 13.7.2017. (19 of 30)
balet prema istoimenoj tragediji Williama Shakespearea
USS 1 foto Marko Gutić Mižimakov
balet zaposlenika HNK Ivana pl. Zajca
Ivica i Marica
neoklasični balet prema istoimenoj bajci Jacoba i Wilhelma Grimma
Rossini
Gioachino Rossini & Mauro Bigonzetti
BALET Labuđe jezero
Petar Iljič Čajkovski

Omaggi a grandi autori e collaborazioni internazionali caratterizzano la stagione 2017/2018 del Dramma Italiano che con la solita ironia si appresta ad affrontare temi quali l’alienazione, il distacco, il disagio, la critica della società, l’amore e…le pulci. Spettacoli fatti di riflessioni sulla vita e sorrisi diretti dalla maestria di grandi registi e nomi nuovi della scena internazionale, ma soprattutto messi in scena dai nostri bravissimi attori, vi accompagneranno in un viaggio teatrale onirico e a volte amaro dove tutti prima o poi, dovranno togliere la maschera. Il dialetto e la lingua italiana saranno come sempre il cardine fondamentale della nostra stagione dedicata ad un pubblico che parte dagli asili per arrivare ai centenari. Tuffatevi con noi in questa nuova avventura e ricordatevi che anche voi siete della stessa stoffa di cui sono fatti i sogni.

/

Novu sezonu 2017/2018. Talijanske drame obilježit će predstave u čast velikih autora i međunarodne suradnje. S uobičajenom ironijom suočit će se s temama kao što su otuđenje, nezavisnost, nemir, kritika društva, ljubav i … buhe.

Predstave rađene s osmjesima i razmišljanjima o životu režirat će i veliki redatelji i nova imena međunarodne scene, a uprizorit će ih naši talentirani glumci koji će vas odvesti na kazališno putovanje, ponekad sanjivo, a ponekad gorko, gdje svi, prije ili kasnije, skinu masku. Talijanski jezik i dijalekt bit će, kao i uvijek, temelj naše sezone koju posvećujemo publici od vrtićara do stogodišnjaka.

Zaronite s nama u ovu novu avanturu i ne zaboravite da ste i vi od iste materije od koje su napravljeni snovi.

Rosanna Bubola, la direttrice del Dramma Italiano / ravnateljica Talijanske drame

Koncertna sezona – dragulj u sezoni 17/18

Dragi/e ljubitelji/ce glazbe,

koncerti orkestra Opere oduvijek su bili događaji u kojima istinski ljubitelji klasične glazbe nalaze svoju najveću radost. Nakon bogatih i uspješnih programa iz prijašnjih sezona ove godine dižemo ljestvicu još više! Zahvaljujući entuzijazmu i rapidnom razvoju našeg orkestra možemo vam sa zaodvoljstvom predstaviti još jednu bogatu glazbenu sezonu.
Vodeći se prije svega najvišim umjetničkim kriterijima, kreirali smo program u kojem ćete imati prilike čuti  neke od najpoznatijih djela simfonijske literature, praizvedbe novih djela komponiranih posebno za naš orkestar te neka manje izvođena djela s kojima se zasigurno vrijedi upoznati.

Naglasak će ove sezone biti na remek-djelima klasične glazbe. Tako ćemo na samom otvorenju sezone 29. rujna čuti jednu od najpopularnijih Beethovenovih simfonija – Sedmu. Uvijek rado viđenom gostu-maestru Zoranu Juraniću u istoj će se večeri pridružiti apsolutna zvijezda hrvatskog i svjetskog pijanizma, mladi Aljoša Jurinić, u izvedbi drugog klavirskog koncerta Sergeja Prokofjeva. Ipak, sam početak koncerta  rezerviran je za I. pl. Zajca i njegovo djelo „Rapsodia Fiumana”.

Već 31. listopada očekuje nas prigodni program povodom blagdana Svih svetih i to uz Mozartov „Requiem”. Za tu posebnu prigodu predstavljamo vam i posebnog dirigenta! Philipp von Steinaecker, jedan od vodećih dirigenata mlađe generacije prvi put će ravnati našim ansamblom.

Maestro Yordan Kamdzalov, koji nas je prošle sezone očarao interpretacijom Beethovenove Pete simfonije, vraća nam se 22. studenog. Dirigirat će izvedbom monumentalne Četvrte simfonije („Romantične”) Antona Brucknera. Ovo je i jedinstvena prilika da poslušate izvedbu jedne Brucknerove simfonije u našem kazalištu nakon više od 40 godina!

U siječnju nas čeka zasigurno najintrigantniji koncert sezone: dva umjetnika po prvi put pred riječkom publikom i dvije, do sada neizvođene skladbe u Rijeci. Korejski dirigent s bečkom adresom TaeJung Lee će ravnati našim orkestrom u izvedbi najpopularnije skladbe A. Coplanda: „Appalachian spring”. Solist večeri je Petrit Çeku, karizmatični gitaristički virtuoz koji će izvesti koncert za gitaru i orkestar M. Castelnuova-Tedesca. Drugi dio koncerta rezerviran je za popularnu Dvořákovu Osmu simfoniju.

Ožujak svakako istaknite u svom kalendaru jer Vam donosimo čak tri koncerta koja ne smijete propustiti. Krećemo 5. ožujka Super gala koncertom s plejadom velikih pjevačkih imena (Lucio Gallo, Yusiv Eyvazov, Kristina Kolar, Rossana Rinaldi) i čak dva dirigenta (Marco Boemi i Ville Matvejeff). Tom prilikom ćemo predstaviti i naša posljednja dva CD-a koja izlaze pod etiketama poznatih međunaronih izdavačkih kuća. Nakon što se opustite uz najljepše operne arije, već 20. ožujka naš glavni gost dirigent Ville Matvejeff vas čeka s praizvedbom djela Dubravka Palanovića, pisanom posebno za naš orkestar. U tom djelu  jednog od najtalentiranijih skladatelja mlađe generacije, skladanog na poeziju I. G .Kovačića, nastupit će, osim orkestra i zbora, i Ivana Srbljan, naša sjajna solistica Opere. Ni na ovom koncertu neće izostati remek-djelo klasične literature. Bit će to Beethovenova Prva simfonija kojom ćemo zaključiti naš dvogodišnji mini-ciklus izvedbi Beethovenovih neparnih simfonija. Koncert ćemo otvoriti jednim od najpopularnijih djela E. Griega „Peer Gynt, suita br. 1”.
Uskršnje vrijeme dočekujemo s našim ekskluzivnim gostima iz Ljubljane. Velika nam je čast što možemo ugostiti orkestar Slovenske filharmonije (28. ožujka) s Rossinijevim djelom „Stabat mater”. Uz maestru Martinu Batič nastupit će pjevačke zvijezde: Kristina Kolar, Diana Haller, Dario Bercich te američki tenor Michael Spyers. Ne propustite!

Proljetni koncert 22. svibnja posebno preporučamo svim ljubiteljima dobre glazbe i… onima koji će to tek postati! Uz maestra Pavla Dešpalja i našeg  redovitog gosta, violinista Marca Grazianija, poslušajte Brahmsov koncert za violinu i orkestar i Šestu simfoniju („Patetičnu”) P. I. Čajkovskog. Što više poželjeti?

Ali, to nije sve! Uz sve navedeno tu su nezaobilazni Novogodišnji koncerti, ove godine u posve novom ruhu, a sve pod dirigentskim vodstvom maestra Yordana Kamdzalova! Dobro zagrijite dlanove!
Zimsko blagdansko raspoloženje upotpunit će zbor Opere sa svojom maestrom Nicolettom Olivieri. Za vas pripremaju već tradicionalni Božićni koncert. Posebno najavljujemo i koncert u veljači na kojem će u jednom klasično-popularnom programu uz naš orkestar nastupiti Pjevački zbor „Josip Kaplan”. Dirigentsku palicu za tu prigodu preuzima maestro Tomislav Fačini.

A na koncu sezone nas ipak čeka jedan rastanak. Nacionalna prvakinja Mirella Katarinčić Toić će uz svoje goste i maestra Igora Vlajnića, koji će ravnati orkestrom, održati svoj oproštajni koncert 21. lipnja. Bit će to prilika da se zajedno prisjetimo velikih uloga i poznatih arija koje je naša primadona tako suvereno izvodila posljednjih 40 godina!

Ali, niti to nije sve! Nismo zaboravili niti ljubitelje komorne glazbe. I tu će glavni akcent biti na klasičnim djelima u izvođenju renomiranih komornih sastava: Riječkog klavirskog trija, Kvarteta „Tartini” te Zagrebačkog kvarteta. Vokalni recital 18. studenog prilika je da čujete naše solistice Anamariju Knego i Ivanu Srbljan uz Nicolettu Olivieri na klaviru i to u duetima najpoznatijih skladateljica 19. stoljeća. Na koncertu 31. siječnja imat ćete priliku poslušati gudačke i puhačke sastave orkestra Opere u zanimljivom glazbenom dvoboju! Prvi put ćemo ugostiti i ansambl za ranu glazbu Ars longa i uživati u baroknim raskošima izvođenim na originalnim glazbalima. Podsjećamo Vas također da ćete sve komorne koncerte moći pratiti iz udobnih stolica u parteru kazališta!

Izabrali smo za Vas samo najbolje. Učinite to i vi!

Petar Kovačić, ravnatelj Opere

Preko sedam mora, preko sedam gora
Jelena Kovačić i Anica Tomić
Medeja
Euripid
bovary5_galleryfull
Ivana Sajko prema Gustaveu Flaubertu
HNK-Labudje-Jezero-24-700x439
Petar Iljič Čajkovski
tri-zime-10-700x466
Tena Štivičić
THE BASTARD'S STORY (Lear. Puppets and People) (6)
Gostovanje Malenki Theatre, Tel Aviv, Izrael
Vivaldi 4 Seasons for 3 Pianos, Matej Mestrovic, Matija Dedic, Hakan Ali Toker
Courtesy of Navona Records
PROMOTIVNI KONCERT CDa (Navona Records)
09_KraljUbu_PeterUhan
Alfred Jarry