1. INTERDISCIPLINARNA RADIONICA MAGELLIJA „OD PIRANDELLA DO BREXITA“

19. veljače 2018.

U sklopu projekta Rediscovering Europe – Rijeka 2020 održat će se prva aktivnost: Interdisciplinirana radionica Magellija “od Pirandella do Brexita” – podijeljena u dva dijela za studente glume i studente ostalih odsjeka sa Filozofskog fakulteta. Radionica će se održati u utorak 20. veljače u 18:00 sati u prostoru Delte 5.
Naziv radionice: „Glumac u teatru dell’Arte“.

Za vrijeme rada na projektu Gorski divovi, redatelj Paolo Magelli održat će radionicu za buduće glumce/ice, u kojoj će se baviti različitim aspektima umjetničkog i društvenog djelovanja Luigi Pirandella, autora drame Gorski divovi.
Cilj je radionice ukazati na povijesni i idejno-filozofski kontekst u kojem je ovo djelo nastalo, te otvoriti pitanje kakvim se mogućim interpretacijama ono otvara danas.
Magelli će s glumcima isprobati različite glumačke tehnike i njihove mogućnosti da postanu most u interpretativnom povezivanju Pirandellova djela i aktualnih procesa u Europi.

Ova radionica omogućiti teorijski uvid u kompleksan proces nastanka Pirandellove drame, te društveno-povijesne okolnosti koje nisu vidljive na samoj površini teksta. Ona će također ukazati na razlike u odnosu na Pirandela kao prozaika i dramskog pisca. Na kraju, što je najvažnije, ona će glumce upoznati s različitim glumačkim tehnikama, te će oni na taj način usvojiti nova znanja i povećati svoju konkurentnost. Iako se radionica odvija u okviru projekta Gorski divovi, znanja i vještine stečena u njoj imaju mogućnost aplikacije u puno širem kontekstu i nastavku svoje profesionalne karijere.

S obzirom da će osim glumačkih tehnika, Magelli povezivati Pirandellovo djelo i trenutna događanja u Europi, te samim time otvoriti Gorske divove  novim interpretacijama, jedna od radionica biti će otvorena za studente  kako u Rijeci, tako i u ostalim gradovima – Subotici, Skopju, Trstu i Temišvaru.

Glumačke tehnike:
a. glumac: odnos glumačke i  glazbene partiture,
b. ujedinjavanje glazbenih i vokalnih tehnika,
c. semiotičke vježbe/kompleksan odnos jezika koji sudjeluju u predstavi Gorski divovi (slovenski, hrvatski, mađarski, njemački, albanski) i zajedničkog kazališnog jezika.

Cofinanziato dal programma Europa creativa dell’Unione europea / Sufinancirano sredstvima programa Europske unije Creative Europe

 CEC LOGO            epk-najnoviji-logo-90