Mojca Bitenc

U ovoj sezoni

Slovenska sopranistica tijekom sezone 2020./2021. debitira u Hamburškoj opernoj kući kao Donna Anna (W. A. Mozart, „Don Giovanni”), nastupa kao Micaëla (G. Bizet, „Carmen”); u ulozi Nedde (R. Leoncavallo, „I Pagliacci”) debitira u Operi u Ljubljani te kao Suzel (P. Mascagni, „Prijatelj Fritz”) na Tirolskom festivalu u Erlu. Nastupit će na simfonijskom koncertu u Mahlerovoj Drugoj simfoniji.

Svoj operni debi ostvarila je u ljubljanskoj Operi kao Euridika (C. W. Gluck, „Orfej i Euridika”). Protekle sezone uključuju uloge: Donna Anna (W. A. Mozart, „Don Giovanni”), naslovna uloga u slovenskoj operi „Ksenija” (V. Parma), Antonia (J. Offenbach, „Hoffmanove priče”), Violetta Valery (G. Verdi, „La Traviata”), Mařenka (B. Smetana, „Prodaná nevěsta”) i Pamina (W. A. Mozart, „Čarobna frula”) u Operi u Ljubljani. U Operi Mariborskog narodnog kazališta pjevala je ulogu Liu (G. Puccini, „Turandot”), a na festivalu Zomeropera Alden Biesen u Belgiji nastupila je kao Tatiana (P. I. Čajkovski, „Eugene Onegin”). Nakon velikog uspjeha u ulozi Contesse (W. A. Mozart, „Figarov pir”) u produkciji Bregenz festivala 2017. godine, pozvali su je na Festival i 2018. za ulogu Micaële (G. Bizet, „Carmen”), kada je pjevala i u Dvořákovu Te deumu s Bečkim simfonijskim orkestrom pod ravnanjem Andrésa Orozca-Estrade.

Magistrirala je na Muzičkim akademijama – pjevajući summa cum laude na Muzičkoj akademiji u Ljubljani (prof. Barbara Jernejčič Fürst), te na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (prof. Vlatka Oršanić). Polazila je stručne seminare, a izdvajaju se: Helena Lazarska, KS Brigitte Fassbaender, KS Edda Moser i Vlatka Oršanić. Diplomirala je također i na Medicinskom fakultetu u Ljubljani.

Dobitnica je nekoliko nagrada na međunarodnim natjecanjima uključujući Međunarodno natjecanje „Lav Mirski”, Osijek (1. nagrada), Međunarodno natjecanje mladih pjevača „Zinka Milanov”, Rijeka, 2016. (2. nagrada i Nagrada publike), Međunarodno natjecanje „Ada Sari”, Nowy Sacz, Poljska, 2017. (2. nagrada), Međunarodno natjecanje „Mozart Salzburg, Austrija, 2018. (3. nagrada), Međunarodno natjecanje „Ferruccio Tagliavini”, Deutschlandsberg, Austrija, 2019. (2. nagrada, Nagrada publike, Posebna nagrada za najbolju sopranisticu u finalu u sjećanje na Damu Joan Sutherland te Specijalna nagrada „Karl Böhm” za najbolju interpretaciju u Mozartovom djelu).

Kao solistica nastupa s mnogim orkestrima kao što su Bečki simfonijski orkestar, Orkestar Opere u Ljubljani, Orkestar Opere u Budimpešti, Simfonijski orkestar RTV Slovenije, Slovenski simfonijski orkestar itd.

Učestalo nastupa na koncertima i recitalima u Sloveniji i inozemstvu.