Yusif Eyvazov

U ovoj sezoni

Azerbejdžanski dramski tenor, rođen je 1977. godine. Početkom 2018. nastupio je u Boljšoj teatru: kao Renato de Grieux u „Manon Lescaut” s Annom Netrebko u siječnju te kao Herman u novoj produkciji „Pikove dame” u veljači. U ožujku će pak nastupiti u Verdijevom „Don Carlu”. Prošlog je prosinca uspješno otvorio sezonu u La Scali kao Andrea Chénier u istoimenoj Giordanovoj operi. Zahvaljujući rezultatu dobre i bliske suradnje s dirigentom Riccardom Chaillyjem, kritika je njegov debi u Milanu ocijenila njegovim najboljim nastupom u nekoliko posljednjih godina.
Sa svojom suprugom, opernom divom Annom Netrebko 2017. snimio je CD „Romanza” s ljubavnim pjesmama što ih je slavni ruski skladatelj Igor Krutoy napisao upravo za ovaj glasoviti pjevački duo.
Njegovu su sezonu 2016/17. obilježili debiji u ulogama kao što su Andrea Chénier, Don Carlo, Maurizio u operi „Adriana Lecouvreur”. Tijekom sezone 2015/16. Yusif Eyvazov ostvario je niz važnih debija na svjetski poznatim pozornicama. Nastupio je kao Canio u Los Angeles Operi pod dirigentskim vodstvom Placida Dominga. Prvi se put pojavio u Metropolitan operi i Bečkoj državnoj operi pjevajući Calafa u „Turandot”, potom Pariškoj operi i Državnoj operi u Berlinu kao Manrico u „Trubaduru”. Na Festivalu u Salzburgu debitirao je u ljeto 2016. kao Des Grieux. Kad je riječ o koncertima, pjevao je u Parmi program s djelima Verdija i Puccinija s dirigentom Marcom Boemijem, potom na koncertu s dirigentom Riccardom Muttijem te na značajnoj koncertnoj turneji s Annom Netrebko diljem Azije. U sezoni 2014/15. nastupio je kao Turiddu u operi „Cavalleria Rusticana” u Teatru Filarmonico za Festival u Veroni i kao Radames u „Aidi” u Operi u Rimu. Pjevao je Verdijev Requiem u Auditoriumu u Milanu sa Simfonijskim orkestrom Verdi te također i recital u Palau de la Música Catalana u Barceloni s Annom Netrebko pod ravnanjem Massima Zanettija.
Njegov repertoar uključuje uloge Alfreda u „La Traviati”, Cavaradossija u „Tosci”, Renata des Grieuxa u „Manon Lescaut”, Kalafa u „Turandot”, Andreu Chéniera u istoimenoj operi, Rodolfa u “La Bohème”, Don Carla i mnoge druge.
Odlukom predsjednika Azerbejdžana I. Aliyeva dodijeljena mu je titula „Počasni umjetnik Republike Azerbejdžan”.