DESET ZANIMLJIVIH ČINJENICA O “ČELIČNIM MAGNOLIJAMA”

30. travnja 2021.
  1. BAZIRANA NA ISTINITOJ PRIČI

Autor Robert Harling napisao je „Čelične magnolije” na nagovor prijatelja kao dio svojevrsne terapije u tugovanju za mlađom sestrom Susan koja je preminula 1985. od komplikacija izazvanih dijabetesom. Susan je u drami i na filmu postala Shelby, a u prijevodu Ivana Matkovića na riječkoj pozornici je Silvija.

  1. DJELO JE NAPISANO U SAMO DESET DANA

Harling je u jednom od intervjua kazao kako su ga „događaji inspirirali toliko snažno da kada je pronašao ‘arenu za priču’, ona se jednostavno izlila u njegovu mašinu, kao 24/7 južnjački tsunami. Nisam imao pojma što sam napisao. Prvu osobu kojoj sam dao djelo na čitanje pitao sam izgleda li uopće kao drama. Nisam bio siguran u to niti malo. Sve što sam znao bilo je da sam osjećao kako sam portretirao duh i život moje sestre i to mi je bilo dovoljno.”

  1. HIT

„Čelične magnolije” praizvedene su na Off-Broadwayu 28. ožujka 1987. u kazalištu WPA u New Yorku. Posljednja izvedba te produkcije bila je 25. veljače 1990. nakon 1126 predstava.
Uspjeh predstave vodio je do ekspresnog interesa za otkup prava za film, već 1989. režirao ga je Herbert Ross, poznat i kao redatelj filma „Footloose”. Uz slavna imena, nominirana za Oscara za najbolju sporednu glumicu bila je tada mlada Julia Roberts. Film je postao obožavani klasik, a predstave postavljane na pozornicama diljem svijeta.

  1. PREDSTAVA BEZ MUŠKIH ULOGA

O muškarcima se u drami samo govori, u filmu su prikazani jer je Harling u scenariju muške uloge dopisao, ali ih u predstavi nema. Nema ni borbe oko muškaraca kakve su česte u predstavama i filmovima. Ova je drama upravo osvježenje i odmor od štetne komunikacije, ne samo među ženama, a one u „Čeličnim magnolijama” jedna drugu nedvosmisleno i bezrezervno podržavaju.

  1. TEŠKE TEME OBLOŽENE HUMOROM

Najteže teme donose se kroz humor, dirljivost, nježnost i prijateljsku srdačnost. Doduše, na prvim kazališnim izvedbama, glumice su predstavu igrale kao dramu, pristupajući temi ozbiljno, nisu očekivale reakciju publike koja se smijala i obožavala iskrenu dovitljivost likova.

  1. BILJEŽENJE MEDICINSKE STVARNOSTI

Važnost djela, predstave i filma, kao kazališnog i kinematografskog blaga, leži u bilježenju prikazane medicinske stvarnosti. Tih 80-ih godina iskreno se progovorilo o životu s dijabetesom, posebno za žene koje su odlučile imati djecu i tako riskirati. Suvremena medicina u međuvremenu je otvorila put ženama s dijabetesom do sigurne trudnoće i života.
„Nisam osjećao niti agoniju niti užitak. Jednostavno sam morao ispričati tu priču. Sjećam se samo osjećaja kao da sam na kakvoj utrci i da priča mora na papir”, kazao je Robert Harling u jednom od intervjua.

  1. NAJOMRAŽENIJI / NAJOMILJENIJI LIK?

S obzirom da je toliko toga bilo istinito u drami, Harlinga je pomalo i brinulo što su ljudi iz njegovoga gradića Natchitochesa iz Louisiane hrlili pogledati predstavu u New Yorku. Jedan lik ne bi mogao biti shvaćen baš kao laskanje… Riječ je o Louisi Ouiser Boudreaux. Autor nikada nije otkrio na kome se temelji lik, a tada se bojao da će se ona, kada se prepozna, strašno naljutiti na njega, kao i da bi sve to moglo uznemiriti njegovu majku. Na njegovo iznenađenje, Ousier je bila lik kojega su u kazalištima svi željeli igrati, a svaka žena u njegovom gradiću uokolo je govorila: „Znaš, Harling je lik Ousier temeljio na meni”. Kako je Harling posvjedočio: „Tolike su bile uvjerene da su Ousier osim žene koja je doista bila Ousier. Čak i kad je predstavu pogledala, nije shvatila da je to ona. Jedino ona. Pomalo je ludo da se svi otimaju za lik za kojega sam mislio da će biti najomraženiji.”

  1. SUPERZVIJEZDE FILMSKOG KLASIKA

Osim uspješnog redatelja, za uloge u filmu razmatralo se brojne holivudske zvijezde, između ostalih i Elizabeth Taylor, Katharine Hepburn, Meg Ryan, Winonu Ryder i druge.
Uloge su dobile i rasturile: Sally Field, Dolly Parton, Shirley MacLaine, Daryl Hannah, Olimpia Dukakis i Julia Roberts.
Riječke superzvijezde su: Judita Franković Brdar / Jelena Lopatić, Aleksandra Stojaković Olenjuk / Ana Marija Brđanović, Biljana Lovre, Leonora Surian Popov, Olivera Baljak, Ivna Bruck / Romina Tonković.

  1. KAMEO ULOGA

U sceni vjenčanja i na sprovodu, autoru Harlingu predloženo je da se pojavi u ulozi svećenika. Složio se, uvjetujući da ne mora reći više od jedne rečečnice.

  1. BEZVREMENA SNAŽNA PORUKA

Harlingova želja pišući „Čelične magnolije” bila je da se njegov nećak sjeća majke, da sjećanje na nju živi i sretan je što je u tome uspio. No, osim toga, prepoznaje i ističe važnu poruku koja je bezvremena: „Žene podupiru jedna drugu, cool su, snažne, velike i nevjerojatne već tisućama godina. Ta poruka nije ništa novo. I to umiruje. Moguće je izdržati test vremena jer prijateljstvo ne stari. Podrška ne stari. Ljubav ne stari.”

 

PRODUKCIJA U SURADNJI S CONCORD THEATRICALS Ltd. U IME SAMUEL FRENCH Ltd. www.concordtheatricals.co.uk

Fotografija: Karlo Čargonja