DRAMATIČNO U TALIJANSKOJ DRAMI: BEZ SREDSTAVA TALIJANSKE VLADE UPITAN NASTAVAK PROGRAMSKIH AKTIVNOSTI

21. prosinca 2018.

„Situacija u Talijanskoj drami postala je doista dramatičnom jer prvi put u povijesti ovog kazališnog ansambla nisu doznačena godišnja sredstva talijanske Vlade za njihov već realizirani program tijekom tekuće godine. U konačnici rezultirat će to manjkom od gotovo milijun kuna na računu riječkog HNK na kraju proračunske godine“, kazao je intendant Marin Blažević na konferenciji za novinare.

Naime, doznačavanje sredstava talijanske Vlade za program Talijanske drame dvije je godine bilo u ingerenciji Talijanske unije i u tom razdoblju sredstva su stizala tijekom godine, no nakon što je ove godine ta ingerencija vraćena Narodnom sveučilištu iz Trsata (Università Popolare di Trieste), iznos od 118.000 eura nije doznačen. Kako ne bi došlo do prekida rada i aktivnosti ovog jedinog profesionalnog talijanskog kazališnog ansambla izvan Italije, Talijanska je unija u dva navrata “uskočila” s pozajmicom od 25.000 eura, na čemu im je Blažević danas javno zahvalio.

“Kako je opstanak Talijanske drame došao u pitanje, donio sam odluke koje u 2019. godini neću mijenjati. Naime, program Talijanske drame realizirat će se isključivo u onom opsegu koliko iznose sredstva što ih doznačuju hrvatska i slovenska Vlada te Grad Rijeka i Istarska županija, što znači dvije premijere. Ukoliko pak sredstva ne stignu do kraja ove kazališne sezone odnosno lipnja 2019, u sljedećoj kazališnoj sezoni neće biti programa Talijanske drame, a Gradu Rijecu ću predložiti restrukturianje Talijanske drame to jest smanjivanje njihova programa. Niti riječki HNK niti ja kao intendant ne možemo preuzimati odgovornost za ponašanje tršćanskog Narodnog sveučilišta. Stoga uistinu ne mislim više popuštati, a u obećanja više ne mogu vjerovati”, rekao je intendant Blažević. Dodavši kako ovaj problem nije više samo kulturni već postaje i ozbiljnim političkim problemom, Marin Blažević je naglasio kako je o njemu već izvjestio hrvatsku mistricu kulture Ninu Obuljen Koržinek kao i Fulvia Radina, zastupnika talijanske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru. Naime, pita se Blažević, zašto bi hrvatska i slovenska Vlada financirale djelovanje talijanske nacionalne manjine kada to ne čini i talijanska Vlada.

Ravnatelj Talijanske drame Giulio Settimo koji je ovu funkciju počeo obnašati u rujnu ove godine, naglasio je kako talijanska Vlada osigurava više od polovice sredstava za rad Talijanske drame te kako se stoga od njegova dolaska intenzivno radilo na pokušajima potpisivanja ugovora s Narodnim sveučilištem iz Trsata, ali kako čak ni do toga još nije došlo.

“Ako Talijanska drama bude prinuđena raditi bez dijela sredstava iz Italije, značit će to njeno limitirano djelovanje.Već sada su u pitanje došle neke dogovorene međunarodne suradnje koje se ne mogu potvrditi. Osim smanjenja produkcije doći će posljedično i do smanjenja gostovanja pa Talijanska drama više neće ispunjavati misiju i cilj koji ima na cijelom području talijanske nacionalne manjine u Hrvatskoj i Sloveniji”, istaknuo je Settimo.
Predsjednik Izvršnog vijeća Talijanske unije Marin Corva ustvrdio je kako je problem nastao isključivo zbog nefunkcioniranja Narodnog sveučilišta te da je talijanska Vlada osigurala sredstva i, u međusobnim kontaktima, iskazuje podršku talijanskoj manjini pa tako i riječkoj Talijanskoj drami.

“Vjerujemo da će sredstva za 2018, prema obećanju, stići u veljači 2019. godine, a isto tako vjerujemo kako se ova situacija neće odraziti na odnose dviju država. U Narodnom je sveučilištu imenovana posebna upraviteljica čijim će se dolaskom, u sljedećih šest mjeseci, rješavati problemi i izvršavati sve one financijske obaveze što ih sada već bivše rukovodstvo Narodnog sveučilišta nije izvršilo a što se nije odrazilo samo na Talijansku dramu nego na talijansku nacionalnu manjinu uopće”, kazao je Corva te dodao kako Talijanska unija pokušava izravno s talijanskom Vladom, pronaći način da se pozajmica od ukupno 50.000 eura pretvori u predujam, kako bi manjak nastao zbog ovakve situacije na računu riječkog HNK ipak bio manji.