(RE)DISCOVERING EUROPE – PONOVNO OTKRIVANJE EUROPE

“Ponovno otkrivanje Europe” je prvi projekt za koji je Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca dobilo potporu Europske unije kroz sufinanciranje iz programa Kreativna Europa. Projekt koji se bavi modernom Europom te izazovima s kojima se ona danas suočava, probat će problem današnje Europe sagledati sa stajališta manjina – kako različite manjine sudjeluju u kreiranju identiteta moderne Europe te da li kazalište može ponuditi drugačije viđenje Europe kroz ovakav diskurs.

HNK Ivana pl. Zajca, ansambl Talijanske drame nositelj je projekta, a partneri su manjinska kazališta:

– Teatrul German de Stat Timisoara (njemačko kazalište grada Temišvara, Rumunjska); – Teatro stabile Sloveno / Slovensko stalno gledališče iz Trsta (Italija);

– National Institution Albanian Theatre Skopje (Nacionalna institucija Albansko kazalište, Skopje, Makedonija);

– Kosztolányi Dezső Színház (Kazalište Kosztolányi Dezső (na mađarskom jeziku), Subotica, Srbija).

 

“Ponovno otkrivanje Europe” će svoje aktivnosti provesti kroz sve partnerske gradove: Trst, Temišvar, Suboticu i Skopje, od čega su tri grada povezana kroz program “Europska prijestolnica kulture”:

– Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020;

– Temišvar – Europska prijestolnica kulture 2021;

– Subotica kao najbliži grad Novom Sadu – Europska prijestolnica kulture 2021.

Projekt će dodatno potvrditi njihov europski identitet, pripadnost europskim vrijednostima te spremnost na međukulturalne dijaloge u lokalnom, regionalnom i europskom kontekstu.

 

U sklopu projekta “Ponovno otkrivanje Europe”, građani Rijeke moći će sudjelovati u raznim programima:

  1. Kazališna koprodukcija bazirana na djelu Luigia Pirandella “Gorski divovi”;
  2. Edukativni programi “Kazališni inkubatori znanja” u suradnji s regionalnim umjetničkim školama, razvijen kroz tri podprograma:

– Radionicima “Kako gledati” namijenjene glumcima, studentima dramskih umjetnosti, umjetnicima i koordinatorima programa suvremenog plesa i kazališta,

– Neformalne radionice edukativnog karaktera namijenjene publici “Buvljak kazališnog znanja”,

– “Euro izvedba” – radionica namijenjena studentima dramskih umjetnosti;

  1. Program razvoja publike: Performativna kuhinja – kulinarske raznolikosti;
  2. Interdisciplinarna radionica namijenjena glumcima “Od Pirandella do Brexita” koju će voditi redatelj predstave “Gorski divovi”, Paolo Magelli;
  3. Znanstveno istraživanje Ekonomskog fakulteta u Rijeci o (ne)uključivanju manjina u kulturni život te evaluacija projekta.

 

“Ponovno otkrivanje Europe”, projekt sa potencijalom za stvaranje stalne platforme koja bi okupila ansamble nacionalnih manjina na europskoj razini. Na taj način, osim promocije interkulturalnih dijaloga, ovi bi ansambli sa svojim članovima mogli dobiti priliku da se predstavljaju na tržištima koja su im zbog jezičnih i kulutralnih razlika bila nedostupna.

Takav način povezivanja pomogao bi manjinama podići važnost, prepoznatljivost i vidljivost na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj i europskoj razini, također bi se podigla i međunardna mobilnost pripadajućih umjetnika. Ovaj format spojio bi različite kulturalne sredine i jezike, koji ovdje ne bi bili prepreka već prednost u potrazi za jedinstvenim kazališnim jezikom koji nadilazi nacionalne posebnosti.

 

Drugačija umjetnička tržišta, kojima će anambli sudjelujući u projektu “Ponovno otkrivanje Europe”, moći predstaviti svoj rad, su prilika i za pristupiti novoj, široj publici. Nakon premijere u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci (matična kuća Talijanske drame), projekt će biti predstavljen publici u Trstu, Temišvaru, Subotici i Skopju (gradovima čiji manjinski ansambli sudjeluju u projektu). Ideja je predstaviti buduće projekte u državama koje pripadaju istoj govornoj sredini, šireći na taj način radijus pristupa potencijalnoj publici te daje priliku umjetnicima koji sudjeluju u projektu da djeluju transnacionalno i internacionalno. To će biti izravna posljedica projekta, a istovremeno i test održivosti. U slučaju Njemačkog kazališta u Temišvaru, plan je predstaviti projekt i njihovim kazališnim partnerima u Njemačkoj, kao i na festivalima njemačkog govornog područja (Njemačka, Austrija, Švicarska).

Kako je projekt dio programa Rijeka 2020 Europska prijestolnica kulture, Temišvar Europska prijestolnica kulture 2021, Novi Sad Europska prijestolnica kulture 2021, predstavljanje predstave u različitim okruženjima i ostale zajedničke aktivnosti će predstavljati ove gradove kao Europske prijestolnice kulture.

CEC LOGO