FASCINANTNA RIJEČKA PRIČA “ALFA ROMEO JANKOVITS“: DRAMSKO ČITANJE U ZAJEDNICI TALIJANA

2. rujna 2020.

Scensko čitanje teksta „Alfa Romeo Jankovits“ autorice Laure Marchig, u kojem će sudjelovati glumci Bruno Nacinovich, Mirko Soldano, Andrea Tich, Elena Brumini i Serena Ferraiuolo, bit će održano u četvrtak, 3. rujna u 20.30 sati u Zajednici Talijana u Rijeci. Riječ je o koprodukciji koja spaja Talijansku dramu HNK Ivana pl. Zajca, Golden Show srl Impresa Sociale, Teatro Stabile Rossetti iz Trsta, Associazione Tinaos – Festival Estivo del Litorale te Rijeku – Europsku prijestolnicu kulture 2020 (EPK 2020) i ESOF 2020 odnosno Trst – Europsku prijestolnicu znanosti 2020. Projekt je nastao i u suradnji s riječkom Umjetničkom organizacijom Fedra art projekt i Udrugom Slobodna Država Rijeka – Stato Libero di Fiume. Zbog provođenja protuepidemijskih mjera broj mjesta je ograničen na 40, a obavezno je nošenje zaštitnih maski.
Prije Rijeke, premijerno čitanje teksta bilo je upriličeno u ponedjeljak, 31. kolovoza u Kazalištu Basaglia u Trstu u sklopu Festivala Estivo del Litorale.

Sljećede čitanje u adaptaciji i dramaturgiji Tommasa Tuzzolija zatvorit će Festival „Zlatni lav“ u Umagu već u subotu, 4. rujna 2020. na Trgu 1. svibnja s početkom u 20 sati.

Nakon scenskih čitanja bit će uprizorena i predstava u režiji Tommasa Tuzzolija čija nas premijera, u sklopu pravca “Doba moći” programa EPK – Rijeka 2020, očekuje u ožujku 2021.

Tekst Laure Marchig povijesna je rekonstrukcija jednog od najnevjerojatnijih događaja u našem gradu. Riječani, braća Jankovits, u tridesetim godinama prošlog stoljeća stvorili su automobil koji je u to vrijeme bio revolucionaran, po mnogočemu je bio ne samo ispred svog, nego i ispred našeg vremena. Riječ je o automobilu Alfa Romeo 6C 2300 Aerodinamica Spider, odnosno, kako je danas poznat u svijetu – Alfa Jankovits ili Alfa Aerospider. Na žalost, događaji koji su uslijedili nekoliko godina kasnije izbrisali su sjećanje na taj događaj. Sve do danas! „Alfa Romeo Jankovits“ priča fascinantnu priču vezanu za Rijeku i za svijet automobilizma. Predstava vraća oblik i strast nekim idejama iz prošlosti, ocrtava obrise svijeta koji više ne postoji, Rijeke tridesetih godina prošloga stoljeća. Kao pogranični grad i raskrižje naroda, Rijeka je bila prvenstveno inkubator ideja, grad velikih mogućnosti, luksuza i izobilja. Industrija i mondeni život sljubljeno su bujali – moglo bi je se, u neku ruku, definirati malom prijestolnicom europske kulture toga doba.