FINSKA BALETNA TRUPA GOSTUJE S DVA BALETA

15. studenoga 2016.

Ballet Finland gostuje u HNK Ivana pl. Zajca u petak, 18. studenog 2016. u 19:30 sati. Ville Valkonen, umjetnički ravnatelj i koreograf ove finske baletne trupe, autor je dvaju baleta, Seven (Sedam) i Red light drowning (Utapanje crvenog svjetla), kojima će se po prvi put predstaviti hrvatskoj publici.
U homageu velikom finskom skladatelju Jeanu Sibeliusu, modernom baletu Seven, sedam će plesača plesati na glazbu posljednjeg Sibeliusova djela, Sedme simfonije i tako donijeti čitavu paletu emocija, ljepote i isječaka iz života.
Balet Red light drowning, na glazbu Maxa Richtera i Gold Pande, donosi ispreplitanje koreografije Villea Valkonena i video projekcija Eetu Lipponena pri čemu oba medija „plešu” svaki svojim izrazom, ali ipak usklađeno.
Ballet Finland čine talentirani profesionalni baletni plesači koji u različitim koreografijama pobuđuju novo zanimanje za balet.

U Seven plešu Hanna Korjus, Timo Korjus, Alina Sakko, Tiia Huuskonen, Inka Hulkko, Tuomas Hyvönen, Ville Valkonen. Plesači u Red light drowning su Timo Korjus, Alina Sakko, Tiia Huuskonen, Inka Hulkko, Tuomas Hyvönen, Ville Valkonen.

Ballet Finland osnovala je Sami Saikkonen 2007. godine. U početku su se tamo dodatno usavršavali svi klasični mladi plesači i koreografi zainteresirani za razvoj novih, na klasici temeljenih, koreografija. Tada su nastupali podjednako u kazalištima koliko i na neočekivanim mjestima, od bolnica i škola do ulica. Danas su profesionalna baletna trupa koja svoj raznoliki repertoar predstavlja i u Finskoj i u inozemstvu. Nastavljaju se na stare snove i sanjaju nove. Plesači vježbaju mnogo više od potrebnog za izvedbe, ali smatraju da je taj rad ulaganje u budućnost. „Mi jesmo ples, mi živimo ples i mi se krećemo plesom. Dok izvodimo, želimo da se i publika osjeća inspirirano i uzbuđeno!” , kaže Valkonen.
Njihova najava u Finskoj – Ballet Finland odnosi vas u središte emocionalnog tornada! –  svakako je jedan od razloga zbog kojih ne smijete propustiti jedinu izvedbu u Hrvatskoj!

Baletna večer trajat će jedan sat i petnaest minuta, a izvodi se s jednom pauzom.

Foto & Video galerija