Goldoni, Lucić i Taufer – BIT ĆE BARUFA 12.12

10. prosinca 2018.

„Baruffe”, klasična komedija Carla Goldonija u adaptaciji Predraga Lucića i u režiji Vite Taufera gostuje na sceni HNK Ivana pl. Zajca 12. prosinca 2018. u 19,30 sati.

„Inteligentno osuvremenjena verzija Predraga Lucića; ingeniozna režija Vite Taufera; razigrana kazališna bravura prodire do srca i uma razgaljene publike u furioznom tempu i raskošnom glumačkom angažmanu; osebujna adaptacija; uigranost bez pada energije; vjerodostojnost; kazališni praznik mašte, vještine, talenta i iskrene, beskrajne požrtvovnosti u igri do kraja, komična epska tragedija širih razmjera“, samo je dio pohvala iz pera oduševljene kritike.

Lucić i Taufer oživjeli su Goldonijevu komediju i dali joj novo kritičko ruho koje govori o nama sada i ovdje, sa sarkazmom i tugom nad tužnom sudbinom, a sve u veseloj i komičnoj atmosferi. Predstava nadilazi granice, sublimira duh svađalačkog vremena, secira nepopravljive ljudske naravi i društvene odnose kroz prizmu mediteranskog duha i humora.

Iz Mletačke lagune, „Barufe” su izmještene u Istru u vrijeme Austro-Ugarske Monarhije, a venecijanski dijalekt zamijenjen je melodioznim narječjima Istre, Krasa i Trsta. Na toj razmeđi triju jezika otvara se prostor jezične zaigranosti i izazov u uspostavljanju nove razine komunikacije. Redatelj je kazao kako se predstava ne odnosi na dnevnopolitičku situaciju već je metafora multietničkoga i multikulturalnog svijeta u kojem vlast iskorištava maloga čovjeka, čovjeka na rubu, marginaliziranoga i pauperiziranoga ribara, s kojim vlast manipulira kao kmetom na političkoj šahovnici.

Originalnu glazbu za predstavu skladao je Damir Halilić Hal, renomirani gitarist. „Glazbeni dijelovi temelje se na istarskoj ljestvici. Ukomponirao sam i zanimljivo aražnersko rješenje koje mogu usporediti sa susretom dviju generacija u istarskoj konobi. Jedni piju bićerine i pjevaju boreći se s pogledima pankera i metalaca preko puta, i ta je metafora primijenjena u mojim notama u kojima je mnogo iznenađenja”, kazao je Hal.

Predstava je nastala u koprodukciji četiriju kazališta iz Hrvatske, Slovenije i Italije: Gledališča Koper, Slovenskog stalnog gledališče Trst, INK Gradskog kazališta Pula, Slovenskog narodnog gledališča Nova Gorica, Slovenija.

Predstava je redovito praćena ovacijama publike, a niže uspjehe i na brojnim festivalima. Nagrađena je za najbolju predstavu u cjelini na 42. Danima satire Fadila Hadžića.

Između ostalog predstava „Barufe” proglašena je najboljom predstavom petog Novog tvrđava teatra. Obrazloženje nagrade u cijelosti možete pročitati na linku: Barufe – najbolja predstava 5. Novog tvrđava teatra