GORAN FILIPEC, DOBITNIK PRESTIŽNE NAGRADE „GRAND PRIX DU DISQUE”

3. studenoga 2016.

Lisztomanija je naziv komornog koncerta svjetski priznatog pijanista koji će se održati u subotu, 5. studenog u 20 sati u HNK Ivana pl. Zajca. Svaki je njegov dolazak u rodni grad svečanost i posebna prigoda, no ovoga puta Goranu Filipecu valja čestitati i prije koncerta. Plaketu i diplomu Grand prix du disque za najbolji snimak Lisztove glazbe dodijelilo mu je Društvo Ferenc Liszt iz Budimpešte za CD s Lisztovim etidama na Paganinijeve teme, u izdanju Naxos Recordsa. Nagradu su obrazložili riječima pohvale Goranu Filipecu koji tako osjetljivo oblikuje note i vjerno prati svaku od Lisztovih uputa o tempu, dinamici i znakovima, donoseći izvedbu kojom bi i sam Liszt bio zadovoljan.
Goran Filipec nalazi se sada na popisu dobitnika ove nagrade na kojem su i slavni Vladimir Horowitz, Lazar Berman, Ferrucio Busoni, Claudio Arrau, Zoltan Kocsis, Leonard Bernstein, Herbert von Karajan, Berlinska filharmonija, Kraljevski filharmonijski orkestar i dr.

Franz Liszt bio je slavni pijanist, inovativni skladatelj, dirigent, utjecajni pedagog, glazbeni kritičar, kultna figura mađarske i europske glazbe, univerzalno priznat kao jedan od najvećih mađarskih glazbenika 19. stoljeća. Društvo Ferenc Liszt iz Budimpešte svoje korijene ima još u 1870-ima, u vremenu Lisztova života, kada se javila želja za osnivanjem društva koje bi izražavalo poštovanje prema Maestru. Kontinuirani napori, i nakon njegove smrti, urodili su osnivanjem društva 1893. uz zadaću promoviranja i očuvanja glazbe mađarskog genija. Ovo je 39. dodjela po redu, obzirom da se nagrada Grand prix du disque ne dodjeljuje svake godine.

Nagrađeni su album komentirali i glazbeni kritičari svjetskih medija: savršen balans punoga zvuka, uz primjenu delikatnog dodira gdje je potrebno… ili zapanjujuće savršena kontrola… zatim virtuoznost, visoko majstorstvo, svježina i profinjena glazbena elokvencija podržana besprijekornim stilom i gracioznošću, te prirodno uranjanje u duh Franza Liszta pokazujući umjetničku zrelost, dok je npr. Jeremy Nicholas u časopisu Gramophone zaključio: Tehnikom uz koju zaboravite koliko su ova djela zahtjevna za sviranje, Filipec ne samo da stvara uzbuđenje žive izvedbe, već to čini razoružavajućom razigranošću. Album je to koji može stajati visoko uz Graffmanov i Hamelinov.”

Na programu koncerta su Lisztove Sonata za klavir u h-molu te Grandes études de Paganini.

U subotu će nakon koncerta, koji bez pauze traje oko 50 minuta, uslijediti i predstavljanje nagrađenog CD-a Franz Liszt: Complete Paganini Studies, u 21 sat.