KURVA U TORPEDU

13. srpnja 2016.

Hit predstava Kurva autorice Vedrane Rudan u režiji i adaptaciji Zijaha Sokolovića igra u srijedu 13. srpnja u 21:30h u Torpedu kao dio programa Riječkih ljetnih noći plus. Tom je monodramom nastalom prema knjizi Kad je žena kurva/Kad je muškarac peder, u kojoj su objedinjene kolumne Vedrane Rudan objavljivane u tjedniku Nacional, glumica Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca Olivera Baljak iskreno šokirala, nasmijavala, rastuživala publiku još od premijere 13. veljače 2014. Tatjana Sandalj, novinarka Radio Rijeke, izvedbu je komentirala: „Olivera Baljak pokazala je, ukratko rečeno, svu raskoš talenta i scensku zrelost. Da bismo to obrazložili treba reći da Baljak pleše, pjeva, zavija kao pas, ali prije svega glumi: sebe, mene, vas, svaku ženu koju poznajete ili ćete je tek sresti. Sve tuge i ponešto radosti iz 60 godina života i sve strahove od onoga što će tek biti…Glavna junakinja nosi svoje emocije, ali i sve likove koji su se u nju upisivali tijekom života, a mnogima od njih daje stas i glas: ocu, prvoj stanodavki i njenom mužu, onkologu koji je liječio njenu sestru, kćeri, ženama žrtvama nasilja, prezentatoru novog posuđa. Pri tom je u neprestanom dijalogu s imaginarnim društvom na sceni i publikom.Ukratko, ako do sada niste voljeli monodramu, uz Oliveru Baljak ćete je zavoljeti.” Kim Cuculić je u Novom listu zapisala: „Olivera Baljak od početka predstave, oslanjajući se na glumačku imaginaciju i tek pokoji rekvizit, suvereno vodi gledatelje i gledateljice kroz razne likove i situacije iz Rudaničinih kolumni. U načinu njene glume i korištenju širokog raspona glumačkih tehnika, osjeća se prepoznatljiv »zijahovski« pečat.”

Jagna Pogačnik u svojoj je recenziji knjige napisala: „Velika psovačica bez dlake na jeziku, kakvom se Rudan percipira u javnosti, ovdje će vrlo transparento iskazati i vlastite slabe točke i progovoriti o strahu od starenja, bolesti i smrti ili se razotkriti kao brižna majka koja diže kredit za svoju kćerku, dakle otkriti kako su grubost i vulgarnost (i) rezultat ranjivosti na koju ni ona nije imuna.”

Ka Kurvi će vas odvesti posebna linija autobusa Autotroleja, budite u 21:00 sat na stanici kod HNK Ivana pl. Zajca, isti će vas u 23:15h čekati na okretištu linije 8 za povratak.