VERDIJEV REQUIEM UZ ZBOR HRT-a

23. listopada 2018.

Monumentalni „Requiem“ velikoga talijanskoga skladatelja Giuseppea Verdija bit će izveden u riječkom HNK Ivana pl. Zajca povodom blagdana Svih svetih, u utorak, 30. listopada 2018. u 19.30 sati.

U izvedbi djela, uz orkestar i zbor Opere HNK Ivana pl. Zajca pod ravnanjem novog šefa dirigenta orkestra riječke Opere, proslavljenog i u Rijeci već omiljenog Yordana Kamdzhalova, sudjeluje i Zbor Hrvatske radiotelevizije, jedan od najboljih hrvatskih vokalnih ansambala. Ovaj zajednički nastup označit će početak suradnje koja će se nastaviti i u 2020. kada će Zbor HRT-a nastupiti na koncertima u sklopu programa Rijeka 2020 Europska prijestolnica kulture.

Solistički će nastupiti redom sjajna pjevačka imena, svi članovi riječkog opernog ansambla: sopranistica Kristina Kolar, mezzosopranistica Ivana Srbljan, tenor Aljaž Farasin te bas Slavko Sekulić.

Koncertni majstor je Anton Kyrylov, a zborovoditelji Nicoletta Oliveri i Tomislav Fačini.

Verdijev Requiem jedno je od najpoznatijih i najizvođenijih djela te vrste a napisan je 1874. godine u počast velikog talijanskog književnika Alessandra Manzonija. Praizvedba je bila upriličena na godišnjicu Manzonijeve smrti 22. svibnja 1874. godine u milanskoj crkvi San Marco.

Uslijedile su četiri uspješne reprize u milanskoj Scali, a za nekoliko tjedana skladba je šest puta uzastopce izvedena i u Parizu. Od tada je Verdijev Requiem nezaobilazno repertoarno djelo, a Verdi je i sam više puta dirigirao izvedbama ovog svojeg remek-djela u Londonu, Beču i Kölnu.
Iako inspiriran tradicionalnim latinskim liturgijskim tekstom mise za mrtve i stoljetnom duhovnom glazbenom tradicijom, Verdi ipak ostaje vjeran svojem opernom stilu, ali Requiem se i „uzdiže iznad svih opera, on postaje punokrvna glazbena drama par exellence, trijumf poezije, pročišćenja i spasenja, katarze i uzašašća“.
To je djelo izazov svakom ansamblu. Zbog bogatstva izraza i atraktivno pisanih solističkih i zborskih djelova, Verdijev Requiem je omiljen komad i kod široke koncertne publike.