NA DAN PREMIJERE „PREDSJEDNICA“, PREDSTAVLJENA KNJIGA S PRIJEVODIMA DRAMA WERNERA SCHWABA

28. svibnja 2018.

Na dan premijere Schwabovih „Predsjednica” u režiji Bojane Lazić u HNK Ivana pl. Zajca u 19:30 sati, tim je povodom u foyeru Kazališta predstavljena knjiga autorovih drama „Radikalne komedije” u prijevodu Seada Muhamedagića, urednice Željke Turčinović i u izdanju nakladnika Hrvatski centar ITI. Projekt je povodom 60. obljetnice Schwabova rođenja podržao Austrijski kulturni forum iz Zagreba.

Kako je istakla urednica Željka Turčinović, „kazalište se i čita” zbog čega ne odustaje od podrške autorima drama i ukoričenja njihovih djela. Kao međunarodni promicatelji drame i kazališta, prema ideji Jelene Kovačić, tadašnje ravnateljice Hrvatske drame, odlučili su izdati „Radikalne komedije” u vrijeme riječke premijere. „Važno je da knjiga prati praizvedbe, premijere drama, onda ona ostaje trajni trag predstave kojem će se i za 20 godina gledatelj moći vratiti, primjerice drami koju će večeras gledati”, rekla je Turčinovć.

Pročelnica Odsjeka za germanistiku Filozofskog fakulteta u Rijeci doc. dr. sc. Petra Žagar-Šoštarić  kazala je: „Schwab je pisao živu književnost, koja u performativnom aktu izvođača ne čeka čitatelja već živi s publikom, u obliku predstave ili filma. Zahvaljujući prijevodu, to je moguće sada i ovdje. Hrvatska publika ne bi imala uvid u djelo ovog sjajnog pisca njemačkog govornog područja da nije prevoditelja i izdavača koji su prepoznali njegovu važnost i vrijednost”.

Prevoditelj Sead Muhamedagić kazao je: „’Predsjednice’ su prevedene na 20 jezika, u svijetu je otprilike 200 uprizorenja Schwabovih drama. Danas je on napokon tema studentskih, doktorskih radova. Zanimanje za njega se obnavlja i nastavlja. Budući da se radi o autoru kojega uistinu nije lako prevoditi, sretan sam zbog smjelosti upuštanja u tu osebujnu pustolovinu. Kod čitateljstva i kod kazališne publike Schwabove drame nailaze na veoma različite odjeke. Nekoga su u stanju dobrano sablazniti, nekoga će pak silno oduševiti, ali nikoga jamačno neće ostaviti ravnodušnim. Kao savjestan filolog, pasionirani ljubitelj književnosti i nepokolebljivi štovatelj kazališta kao neupitne moralne ustanove, s iskrenom zahvalnošću i tihim zadovoljstvom krčim put autoru sa željom da kao jarki komet poticajno blješti i na hrvatskom književnom i kazališnom obzorju”.

Predstavljanje knjige moderirala je Katarina Mažuran Jurešić.

Reprize Schwabovih „Predsjednica” s Katarinom Bistrović Darvaš, Oliverom Baljak i Tanjom Smoje na rasporedu su 29. i 30. svibnja u 19:30 sati u HNK Ivana pl. Zajca.