NOVA PRILIKA ZA “SEX” U KAZALIŠTU

21. travnja 2016.

“Cilj ovog baleta nije provokacija, provokacija je u očima gledatelja.” Balázs Baranyai

Suvremeno-baletna predstava Balázsa Baranyaia “Sex” ponovno je na sceni riječkog Kazališta 22. i 23. travnja u 19:30 sati. Prirodni instinkt nemoguće je zatomiti – on je uvijek prisutan, potreba za dodirom i bliskošću ostaje nepromijenjena dok je ljudskog roda. Tako se kroz “sex”, riječ koja je u engleskom jeziku višeznačan pojam – označuje i spol i intimni odnos, taj pojam pojavljuje i kao metafora. Kroz koreografiju punu oštrih i neočekivanih promjena u pokretu i scenama, kao što je to i seksualnost i svaki odnos s partnerom, Balet istražuje i prikazuje razine i aspekte seksualnosti u svim njenim bojama, ali vrlo senzualno i bez vulgarnosti, dapače, prihvatljivo svim uzrastima.

Asistent i asistentica koreografa su Leo Mujić i Ksenija Duran Krutova, scenografiju potpisuje Aleksandra Ana Buković pod mentorstvom Dalibora Laginje, kostimografiju Sandra Dekanić, svjetlo Dalibor Fugošić, izbor glazbe Balázs Baranyai, a glazbeni mix Svebor Zgurić. Plešu: Joseph Cane, Tena Ferić Dokmanović, Marta Kanazir, Andrei Köteles, Irina Köteles, Cristina Lukanec, Laura Orlić, Bálint Raucher, Daniele Romeo, Paula Rus, Tanja Tišma, Marta Voinea Čavrak, Sabina Voinea, Anca Zgurić, Svebor Zgurić.

Predstava traje oko jedan sat i izvodi se bez pauze.

Obavijest: Svi, koje zanima balet Lea Mujića “San ivanjske noći”, koji je ovoga puta (22. i 23. travnja) otkazan zbog bolesti nekoliko solista, svakako će ga imati priliku vidjeti u sezoni 16/17.

Iz medija

Priča o nama samima, o bliskosti i usamljenosti, dodirima i odbacivanjima, susretima u kojima odjednom shvatiš da su emocije mreža isprepletenih čuđenja, privlačnosti, odbojnosti, zajedničkih trenutaka u kojima tjelesnost ne pita za rod i broj.

Jer ono iskonsko što nosimo u sebi od pamtivijeka, uvijek je ovdje, usprkos svim promjenama vremena, društva, odjeće, ponašanja. Seks je privlačan, senzualan, seks je dio ljubavnog čina i početak ili kraj nekog odnosa, oslikan nježnošću ženskih i snagom muških pokreta, ali je svaki odnos u svojoj suštini unikatan i neponovljiv, ma koliko se pričinjao sličan i univerzalan. 

Takav je “Sex” koreografa Balasza Baranyaija, koji je ispraćen zadovoljnim pljeskom mnogobrojne publike. 

Gloria Fabijanić Jelović, “Sex” u HNK Zajcu: priča o nama samima, HRT Radio Rijeka