OTVORENO PISMO SLOVENSKOG MLADINSKOG GLEDALIŠČA POVODOM PREMIJERE “NAŠEG NASILJA I VAŠEG NASILJA”

13. listopada 2016.

Nakon protesta i pozivanja na otkazivanje predstave Naše nasilje i vaše nasilje u Poljskoj i Bosni i Hercegovini, direkcija i ansambl SMG-a koristi priliku da neposredno pred ljubljansku premijeru, te dogovorenu daljnju turneju predstave na različitim međunarodnim festivalima saopći sljedeće:

Izražavamo protest i najdublju zabrinutost zbog pokušaja poljske i hrvatske katoličke crkve da na jedan brutalan način zabrani, ocrni, pa čak i kriminalizira umjetničko djelo, predstavu koju je u međunarodnoj koprodukciji režirao umjetnik tradicionalno svojim radom vezan za našu kuću – Oliver Frljić. Zabrinjava nas činjenica da je na osnovu natpisa u poljskim katoličkim medijima, te desničarskim i klerikalno ekstremnim internet portalima, bosanska biskupija pokušala spriječiti izvođenje predstave u Sarajevu, gradu koji za čitavu regiju predstavlja simbol otpora i borbe.

Nitko od poljskih niti bosanskih i naravno hrvatskih protestirajućih organizacija nije vidio predstavu. Niko nije prenio komentare iz najvažnijih poljskih dnevnih novina i ozbiljnih časopisa koji se bave kulturom. Koristimo priliku da vas podsjetimo, Gazeta Wyborcza je napisala: „Probudila se desničarska tvornica kulturnog rata.“, Dwutygodnik: „Najbolja Frljićeva predstava do sada!“, Theater Heute: „Problematiziranje buržujskih kazališnih potreba srednjoeuropske publike.“ itd.

Probe ekonomske cenzure, vlasti Bydgoszke županije i sarajevskog kantona koji najavljuju preispitivanje financiranja festivala smatramo ozbiljnim napadom na slobodu izražavanja i slobodu umjetnosti. Jedno osnovno nerazumijevanje, pogrešku koja narušava osnove demokracije.

Koristimo ovu priliku da se zahvalimo direkciji festivala Prapremier u Bydgoszczu, koja nas je pozvala i omogućila da pokažemo predstavu u jednom za poljsku kulturu izuzetno teškom trenutku. Zatim poljskoj publici koja nas je otpratila ovacijama i ogromnim aplauzom, kritičarima i progresivnom dijelu poljskog kazališnog establishementa koji je zgađen protestirao protiv hajke koja je pokrenuta na našu predstavu. Zahvaljujemo se, mada to zvuči apsurdno, i poljskoj katoličkoj crkvi koja je za naše grijehe organizirala molitve u bydgoszkim kapelama. Dalje, građanima Sarajeva, našoj publici koja se izborila za gledanje predstave i svoje osnovno pravo da sama odlučuje o umjetnosti u kojoj će sudjelovati.

Slovensko mladinsko gledališče je prostor slobode i demokracije. Kazalište koje je nosilo titulu europskog ambasadora kulture. Teatar koji je političnošću svojih predstava dostigao svjetsku prepoznatljivost i poziciju mjesta progresivnog eksperimenta i jasnog političkog stava.

Tibor Mihelić Seyd, direktor SMG

Goran Injac, umetnički vođa SMG