DYAD 1929 / PRIMORDIUM
Wayne McGregor - Steve Reich / Massimilano Volpini - Marjan Nećak

Koreografi:
Wayne McGregor / Massimiliano Volpini

Gostovanje Baleta Hrvatskoga nacionalnog kazališta u Zagrebu

 

Baletni diptih dvojice umjetnika, Wayna McGregora i Massimiliana Volpinija predstavit će se publici, sjedinivši dvojicu koreografa koji njeguju različite umjetničke izričaje.

Wayne McGregor autor je predstave Dyad 1929 koja se oslanja na slavnu baletnu trupu Ballet Russes i njihovog umjetničkog voditelja i mecenu Sergeja Djaghiljeva te na njihov doprinos umjetnosti u širem kontekstu. Trupa Ballet Russes djelovala je od 1909. do 1929. obilježivši prva tri desetljeća baletne umjetnosti i unoseći revoluciju u shvaćanju baleta. Iako nije riječ o narativnom baletu, ples, scenografija i glazba Stevea Reicha, sadržavaju tragove stila u duha Ballet Russes koji već desetljećima inspiriraju umjetnike diljem svijeta.

Massimiliano Volpini, talijanski koreograf i ravnatelj Baleta HNK u Zagrebu, u svom će autorskom djelu pod naslovom Primordium prezentirati suvremenim plesnim jezikom primordijalne ljudske radnje te instinktivne reakcije na različite životne situacije uklopljene u današnjicu u kojoj se suočavamo s umjetnom inteligencijom i jednim potpuno novim svijetom. Postavlja se pitanje možemo li uspostaviti ravnotežu između naše temeljne ljudske prirode i novog razvoja društva, odnosno nove evolucije koja nas očekuje. Ovaj balet će zajedno s koreografom Volpinijem stvarati i makedonski skladatelj Marjan Nećak.