STRAVINSKI, MAHLER: POZDRAV EPK-u

Dirigent:
Solistica:
Koncertni majstor:
Riječki simfonijski orkestar

30. travnja 2021.

Igor Stravinski je kao najmlađi član kreativnog tima „Žar ptice”, pokazalo se kasnije, skladao jedno od kultnih remek djela ranog 20. stoljeća. Dvadesetsedmogodišnji skladatelj, koliko ima i naš šef dirigent Riječkog simfonijskog orkestra Valentin Egel, donoseći stoljetnu legendu o žar ptici izazvao je senzaciju koja ga je katapultirala u međunarodnu slavu. Nije bio prvi izbor Diaghileva umjetničkog voditelja legendarnog Ballets Russes koji je za taj važan posao htio slavnije, iskusnije ime i, reklo bi se nogometnim riječnikom ravno s klupe, Stravinski je ostavio ključni trag u povijesti baleta.

Mahler je svoju Četvrtu simfoniju, najizvođeniju i netipično vedru, kao cjelinu usporedio s jednostavnom slikom sa zlatnom podlogom i opisao finale: „Kada se čovjek, sav u čudu, pita što sve ovo znači, dijete mu odgovara četvrtim stavkom: Ovo je rajski život.” Bogata drama – pjesma – simfonija za sopran (koji nimalo patetično predstavlja dječji glas) i orkestar posljednja je iz tetralogije poznate kao „Wunderhorn simfonije” koje sadrže citate tema i elemente pjesama iz „Das Knaben Wunderhorn” / „Dječakov čarobni rog”, antologije njemačke narodne poezije i folklora. Inventivna u detaljima, arhaična, svečana, krajnje čista i jednostavna, radosno nevina, Četvrta Mahlerova simfonija donosi glasove iz samoga raja.

 

Program

Igor Stravinski: Žar ptica (1919.)

* * *

Gustav Mahler: Simfonija br. 4 u G-duru

Bedächtig, nicht eilen (Moderately, not rushed) – sonata form
In gemächlicher Bewegung, ohne Hast (Leisurely moving, without haste) – scherzo and trio
Ruhevoll, poco adagio (Peacefully, somewhat slowly) – theme and variations
Sehr behaglich (Very comfortably) – strophic

 

Napomena: Programi koncerata ovisit će o mjerama zaštite protiv epidemije koronavirusa, što uvjetuje mogući odnosno dopušten sastav orkestra.

 

Generalni pokrovitelj Riječkog simfonijskog orkestra