TOSCA
Giacomo Puccini

Opera u tri čina
Dirigent:
Dramaturg-redatelj:
Scenografi:
Kostimografkinja:
Oblikovatelji svjetla:
Projekcije i kamera:
Asistentica režije:
Uloge:
Floria Tosca: Maida Hundeling
Mario Cavaradossi: Vitaliy Kovalchuk
Barun Scarpia: Giorgio Surian
Cesare Angelotti: Luka Ortar
Crkvenjak: Ivan Šimatović
Sciarrone: Slavko Sekulić
Glas pastira: Vanja Zelčić
Ključar anđeoske tvrđave: Slavko Sekulić
Koncertni majstor:
Zborovoditeljica:
Korepetitorica:
Fotografkinja:
Inspicijenti:
Riječki simfonijski orkestar
Riječki operni zbor

Libreto: Giuseppe Giacosa i Luigi Ilica prema drami Victoriena Sardoua


Opera „Tosca” uvrštena je među najbolje glazbene događaje 2019. godine prema izboru uredništva specijaliziranog talijanskog web-magazina Operaclick.com. Početkom 2020. godine na popis najboljih na svijetu dospjela je u konkurenciji s više od 400 glazbenih događaja. Zahvaljujući tome, riječka se “Tosca” našla u društvu s produkcijama doista najboljih i najglasovitijih na svijetu kao što su primjerice milanska La Scala ili newyorška Metropolitan Opera.

 

Nova produkcija „Tosce“ sjajna je u svojoj posebnosti i od srca preporučujemo svima da je odu pogledati, što zbog bezvremenske Puccinijeve glazbe, što zbog briljantne i inventivne režije koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim.
Luka Nalis

 

Predstava traje tri sata, izvodi se s dvije pauze.

Puccinijeva „Tosca”, često nazivana „operom svih opera”, vrhunac je opernog verizma. Verismo (talijanski, od vero, lat. verus: istinit) postromantička je operna tradicija koja je svijet prikazivala s većim realizmom. Verističke opere, suprotno od Wagnerovih, nisu bile usredotočene na bogove, mitološke likove, kraljeve i kraljice, nego na prosječne suvremene muškarce i žene i njihove probleme, uglavnom seksualne, romantične ili nasilne prirode. U glazbenom smislu, veristički skladatelji svjesno su stremili integriranju operne drame s glazbom. Tradicionalni talijanski način skladanja recitativa za kojima slijede arije, napušten je i zamijenjen skladno integriranim libretom i glazbom. „Tosca” je originalno drama francuskog dramatičara Victoriena Sardoua. Puccini je pogledao predstavu dva puta i adaptirao je u operu uz libretista Luigija Ilicu i dramatičara Giuseppea Giacosu. Puccini je prilagodio vagnerijansku ideju koristeći određene glazbene motive za prepoznavanje specifičnosti likova, pojava i ideja. Glavni likovi – Tosca, Cavaradossi i Scarpia – svatko od njih ima svoj karakterističan glazbeni motiv. Otkako je premijerno predstavljena, „Tosca” ostaje jedna od najizvođenijih opera današnjice, s temama ljubavi, nasilne moći, brutalnosti i tragično završetka koji ne prestaje pogađati publiku diljem svijeta.

Foto & Video galerija