TURBOFOLK RiLOUDID
Oliver Frljić

Redatelj:
Dramaturg:
Izbor glazbe:
Scenografi:
Oblikovatelj svjetla:
Kostimografija:
Modni studio Artiđana
Glume:
Inspicijentica:

Praizvedba: 31.5.2008.

Dio velikog interesa za predstavu svakako valja pripisati vještom Frljićevom potezu, prilagođavanju „Turbofolka“ aktualnom društveno-političkom trenutku, kako na lokalnoj riječkoj, tako i na nacionalnoj razini.

Luka Benčić, Jutarnji list

TRAJANJE PREDSTAVE:

Predstava traje oko 1 sat i izvodi se bez pauze.

Praizvedba Turbofolka bila je 31. svibnja 2008. godine. Od tada je ova predstava s publikom na pozornici igrala 91 put, a pogledalo ju je preko 14.100 ljudi.

Predstava je gostovala na brojnim značajnim domaćim i inozemnim kazališnim festivalima, redom:

na Međunarodnom festivalu komornog teatra Zlatni lav u Umagu, na Gavellinim večerima u Zagrebu, na Marulićevim danima u Splitu, na Festivalu malih scena, na Međunarodnom festivalu SMG u Ljubljani, na Sterijinom pozorju u Novom Sadu, na Danima satire u Zagrebu, na Svjetskoj kazališnoj konferenciji u Zagrebu, na festivalu Beyond Belonging u Berlinu, na Budapest Spring Festivalu u Budimpešti, na festivalu Bez prevoda u Užicu, u Narodnom pozorištu Nišu, na Bok festu u Bjelovaru, na Teatarfestu Petar Kočić u Banja Luci, na Wiener Festwochenu u Beču, na Međunarodnom festivalu Desiré central station u Subotici, u Crnogorskom narodnom pozorištu u Podgorici, u Zetskom domu u Cetinju, u Kazališno-koncertnoj dvorani Ivana Brlić-Mažuranić u Slavonskom Brodu, na Kazališnom festivalu Pirinska prolet u Blagoevgradu, na Festivalu mediteranskog kazališta Purgatorije u Tivtu, na Malta Festivalu u Poznańu.

Neke od nagrada za Turbofolk su: Grand Prix festivala i nagrada za najbolju režiju Međunarodnog festivala komornog teatra Zlatni lav (2008); najbolja predstava u cjelini, nagrada Anđelko Štimac za režiju, pohvala stručnog žirija ansamblu predstave 16. Međunarodnog festivala malih scena (2009); Godišnje nagrade HNK Ivana pl. Zajca: nagrada Dr. Đuro Rošić za najbolju predstavu u cjelini u dramskom programu u sezoni 2007/2008. i posebno priznanje Dr. Đuro Rošić za najbolji glumački par u sezoni 2007/2008 – Jelena Lopatić i Alen Liverić; nagrade 14. Jugoslovenskog pozorišnog festivala Bez prevoda, Užice: specijalna nagrada Ardalion za koncept i izuzetnu igru ansambla, nagrada Ardalion za mladog glumca – Jelena Lopatić, nagrada Avdo Mujčinović dnevnog lista Politika – Jelena Lopatić; nagrade 6. Festivala mediteranskog kazališta Purgatorije u Tivtu: specijalna nagrada za umjetničko dostignuće, nagrada za glumačku bravuru – Jelena Lopatić, itd.

U prvoj postavi predstave igrali su: Anastazija Balaž, Olivera Baljak, Andreja Blagojević, Alen Liverić, Jelena Lopatić, Jasmin Mekić, Dražen Mikulić, Damir Orlić i Tanja Smoje.

Turbofolk nije predstava o turbofolku. Turbofolk je turbofolk. Turbofolk je doslovan i nema problem s tim. Turbofolk je sve što ste od Stjepana Miletića oduvijek priželjkivali doživjeti u hrvatskom narodnom kazalištu, a niste se usudili tražiti. Turbofolk je predstava iz naroda i predstava za narod u hrvatskom narodnom kazalištu. Turbofolk je hrvatsko narodno kazalište 21. stoljeća. Turbofolk prosvjećuje. Turbofolk je istina. Turbofolkje predstava iz života i život sam. Poput života, Turbofolk obećava mogućnost cjelovite priče iz života, ali poput života obećanje ludom radovanje. Do jučer još tabu, turbofolk ulazi kroz velika stražnja vrata na veliku pozornicu hrvatske visoke kulture. U Turbofolku dimenzije jesu važne. Turbofolk je najbolja stvar koja se dogodila u hrvatskom narodnom kazalištu nakon Pirandella. Turbofolk nije politički korektan. Turbofolk je gay friendly. Turbofolk C’Est Moi. Turbofolk ispunjava želje svoje publike. Turbofolk je nostalgičan onoliko koliko industrija zabave nostalgiju prepoznaje kao profitabilnu strategiju. Turbofolk naslućuje otpore, ali ih lomi. Turbofolk je ranjiv, ali nesalomiv i nepobjediv. Turbofolk predstavlja kulturne vrijednosti za koje su se borili u ratu. Turbofolk je nada milijuna. Turbofolk je glazbeno kazalište koje sluti Operu. Turobofolk uspješno pomiruje razlike unutar kulture i među kulturama. Turbofolk je balkanska Mahabharata. Turbofolk je pink. Turbofolk je punk. Turbofolk ne želi biti više od onoga što jest.

Oliver Frljić i Borut Šeparović, Gorski kotar 2008.