PREDSTAVLJENA KNJIGA „U POTRAZI ZA IVOM MALECOM“ BOSILJKE PERIĆ KEMPF

21. ožujka 2018.

Knjiga „U potrazi za Ivom Malecom“ autorice Bosiljke Perić Kempf u izdanju zagrebačke Meandar Medije predstavljena je u riječkom „Zajcu“, a o izdanju i njegovoj autorici govorili su intendant dr.sc. Marin Blažević te novinarka i kritičarka Svjetlana Hribar.
Intendant Blažević u prvom je redu naglasio iznimnu važnost nekadašnjeg kritičarskog rada Bosiljke Perić Kempf za hrvatsko kazalište nazvavši je „posljednjom Mohikankom“ intelektualne umjetničke glazbene kritike za kakvu, nažalost, više uglavnom nema mjesta u hrvatskim medijima. „Kazalištu je kritika nužna i bitna čak i onda kada govori ono što ne želimo čuti“, kazao je Blažević.
Svjetlana Hribar je također govorila o značaju ove povjesničarke glazbe i glazbene kritičarke odnosno njena rada, a knjigu „U potrazi za Ivom Malecom“ ocijenila izuzetno važnom jer u njoj autorica muzikološki predstavlja jednog od najznačajnijih živućih skladatelja, umjetničku osobnost koji nije našao mjesto u svojoj sredini te se beskompromisno i oštro osvrće na zrcaljenje jednog svjetskog uspjeha u uskogrudnoj hrvatskoj sredini.
Ivo Malec rođen je u Zagrebu, gdje je završio Klasičnu gimnaziju i stekao glazbeno obrazovanje, studirao je Povijest umjetnosti te kompoziciju i dirigiranje na Muzičkoj akademiji. Nakon nekoliko boravaka u Parizu, 1959. trajno se preselio u sredinu koja je prepoznala njegov istraživački duh, znala ga cijeniti i nagraditi njegove dosege.
Svjetlana Hribar je podsjetila kako je Ivo Malec početkom pedesetih godina kratko vrijeme bio v.d. direktora Opere riječkog Kazališta i tada u Rijeku iz Skopja doveo Lovru pl. Matačića i time započeo novo razdoblje riječke Opere.
„Unijeli smo dosta revolucionarnog u pomalo rutinski rad riječke operne kuće, a došlo je i do pravog ‘malog rata’ s publikom i čitavim okruženjem, no naš ‘novi stil’ ipak je pobijedio, a razina opernih izvedaba posebno je porasla kad sam iz Skopja uspio dovesti Lovru Matačića“, kazao je o tom razdoblju Ivo Malec u jednom od intervja uvrštenih u knjigu.
Kao posebno zanimljive dijelove knjige Hribar je izdvojila one o dvama Malecovim vokalno-instrumentalnim djelima, »Glazbenom plakatu«, tj. oratoriju »Victor Hugo – jedan protiv svih« i kantati »Epistola« na tekst Marka Marulića.
Bosiljka Perić Kempf je pak naglasila kako joj je namjera bila knjigom predstaviti intelektualca francuskog tipa koji nije mogao funkcionirati u našoj sredini, koji je bio intelektualno nepotkupljiv.
„Riječ je o hrabrom istraživaču i stvaratelju širokog pogleda na svijet te iznimne moralnosti i odlučnosti“, zaključila je Perić Kempf.