PREMIJERA „ČAROBNJAKA IZ OZA”

6. lipnja 2018.

Žutom stazom stižu nam Dorothy, Toto, Čarobnjak, Strašilo, Limeni, Lav, Zla Vještica i ostatak družine! Predstava za djecu i mlade „Čarobnjak iz Oza” prva je završna produkcija programa Riječko kazalište mladih „Kamov” HNK Ivana pl. Zajca zakazana za srijedu 6. lipnja u 19:30 sati u HKD-u na Sušaku.

Voditelj „kamovaca” i Kazališne radionice u suradnji s Domom mladih, redatelj predstave, za koju je napravio i prijevod, prepjev i adaptaciju, Igor Vlajnić kazao je kako je riječki „Čarobnjak” osmišljen pažljivim osluškivanjem mladih polaznika kojima je uvid u rad Kazališta na više razina dodatno pobudio interes za izvedbenu umjetnost. U svim su aspektima nastanka predstave angažirani upravo mladi. Priča je, kaže Vlajnić, „skrojena” po mjeri znanja i vještina „kamovaca” te studenata Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci.

Tijek i dinamičnost izvornog oblika priče doveden je u prvi plan zbog čega predstavu mogu pratiti i mlađi uzrasti. Moći ćete vidjeti i ponešto novo, duhovito i moderno kao što je primjerice Zla vještica s mobitelom ili Vratar s usisivačem. Originalna pustolovina djevojčice Dorothy i njenih suputnika nosi poruku značajnu kako „kamovcima” i njihovim voditeljima radionica za glumu, pjevanje, ples, tako i svima ostalima – sve što tražimo i čemu težimo doći će jedino zahvaljujući našem vlastitom trudu i vjeri u sebe i vlastiti razvoj u kojem onda treba znati i uživati.

Američki književnik i novinar Lyman Frank Baum (1856 – 1919) želio je stvoriti novu bajku daleko od ustaljenih normi i očekivanja. Smatrao je kako novo vrijeme traži nove čudesne priče koje će djecu uveseljavati, a ne zastrašivati. Stvorio je tako jedno od najčitanijih djela svih vremena prevedeno na gotovo sve jezike, „Čudesnog čarobnjaka iz Oza”. Knjiga je prvi put objavljena 1900. godine, a zbog vještog kombiniranja elemenata tradicionalne čarolije i uvjerljive fantazije odmah je postala hit. Uskoro je djelo postavljeno na Broadwayu, ubrzo zatim kao nijemi film, pa u brojnim animiranim verzijama, a onda i kao nezaboravni zvučni film. „Čarobnjak iz Oza” iz 1939. s Judy Garland kao Dorothy jedan je od najomiljenijih i najgledanijih filmskih klasika. Bio je nominiran za šest Oscara, a osvojio je dva (za glazbu i pjesmu „Somewhere Over the Rainbow”).

Baum je prije smrti napisao svojoj sestri: „Naučio sam na slavu gledati kao na bljesak svjetlosti koji, kad je uhvaćen, ne vrijedi posjedovanja; dok je usrećiti dijete ono što istinski zagrijava srce i dolazi kao nagrada.”

U predstavi „Čarobnjak iz Oza” sudjeluju Nina Abramović Dimec, Karlo Agoli, Luka Babić, Nina Berdik, Matea Blažević, Valentina Bolić, Domagoj Dujmović, Leon Hasančević Matijašić, Mia Lukić, Lora Matijašić, Nika Miculinić, Ingrid Nimčević, Lucija Pedić, Nuria Ricken, Lana Rožić, Ema Sacchi, Ema Seifert, Dan Kabalin Sirotnjak, Karla Šoštarić, Alice Tabellini, Iva Ukalović, Antonio Valenčić, Leda Vujnović, Tarik Žižak, Enija Žufić i Matija Danijel Žugaj.

U autorskom su timu su autori scenografije (prema idejnim skicama Igora Vlajnića), studenti APURI Ivan Botički i Nikolina Šupraha pod vodstvom izv. prof. art. Lare Badurine, kostimografi su također studenti APURI, pod vodstvom doc. art. Barbare Bourek, Erika Milič, Karlo Laić, Mirna Žerjav, Lea Tabak, Ivana Barić i Mia Šalić, koreograf je Vitalij Klok, oblikovatelj svjetla je Davor Miljanović, a glazbeni suradnik Andrej Babić.

Predstava traje oko jedan sat.

Reprize su 7. lipnja u 19:30 sati i 8. lipnja u 12 sati u HKD-u na Sušaku.