“REGOČ” U KAZALIŠTU – OŽIVLJENI SVIJET FANTASTIČNIH LIKOVA IVANE BRLIĆ MAŽURANIĆ

24. siječnja 2019.

On je čovjek div koji broji kamenje Legena grada već tisuću godina. Ona je radoznala majušna vila lijepa kao zvijezda, prvi put s oblaka sišla na zemlju, željna pjesme, plesa i pustolovine. No, u „Regoču” Olje Lozice različitost je bogatstvo, jer upravo različitosti i zajedništvo mijenjaju svijet! Ne propustite doživjeti novi maštoviti svijet Regoča i Kosjenke! Premijera je 30. siječnja

„Regoč” Ivane Brlić Mažuranić, predstava s vlastitim jezikom kojeg baš svi mogu razumijeti, u adaptaciji i režiji Olje Lozice nastala u suradnji Hrvatske drame sa studentima Glume i medija Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci premijerno je na pozornici HKD-a na Sušaku u srijedu 30. siječnja 2019. u 19 sati. Autorski tim i izvođači predstave povest će vas na zaista fantastično i čudesno putovanje u kojem je Regoč visok čak 4 metra!

Regoč u interpretaciji Edija Ćelića i Kosjenka Jelene Lopatić u režiji Olje Lozice nisu likovi suprotstavljeni svojim razlikama. U ovoj adaptaciji „Regoča” razlike postaju drugi oblik sličnosti, razlike postaju elementi koji će naglasiti ono što može biti zajedničko jednoj vili i jednom divu. Na taj se način stvorila bajka u kojoj se otvaraju mogućnosti, a prepreke zaobilaze, bajka u kojoj suprotnosti ne pripadaju različitim svjetovima, već predstavljaju bogatstvo svijeta u kojem živimo.

Olja Lozica u svojoj je adaptaciji bajke „Regoč“ odlučila zadati glavnim likovima veliki zadatak, a to je da seosku djecu koju susreću na svojem putovanju usmjere k veseloj budućnosti u kojoj će vladati mir i tolerancija. Tako Regoč i Kosjenka ne ostaju samo div i vila, nego postaju pojedinci čiji postupci ukazuju na to kakav svijet možemo stvoriti, a ne ga samo zamišljati.

Želite li vidjeti na kakvo su se putovanje otisnuli vila Kosjenka i div Regoč? Zanima li vas kakav smo svijet mi stvorili? Pridružite nam se – prepreke ne postoje!

Ivana Brlić Mažuranić objavila je 1916. godine zbirku bajki „Priče iz davnine“ među kojima se našla i bajka „Regoč“. Prevedene najprije na engleski te su joj priče donijele svjetsku slavu i najveći su domet njezina stvaralaštva. „Priče iz davnine” jedne od najprevođenijih hrvatskih spisateljica doživjele su četrdesetak domaćih izdanja, a prevedene su na oko deset jezika i nalaze se u nacionalnim knjižnicama diljem svijeta. Prozvana je hrvatskim Andersenom i nominirana četiri puta za Nobelovu nagradu (1931, 1935, 1937, 1938) s iznimnim i hvaljenim djelima dječje književnosti trajne vrijednosti, a radi se o „Čudnovatim zgodama šegrta Hlapića”i „Pričama iz davnine”.

Reprize su 31. siječnja u 12 sati, 1. veljače u 12 i 19 sati, te 2. veljače u 12 sati u HKD-u na Sušaku.

Predstava traje oko sat vremena, preporuča se uzrastu od 6+, a gornje granice nema! Tko ne voli bajke, tko ne voli čudesne svjetove!?