RIJEČKA OPERA SVOJE USPJEHE OKRUNJUJE NA PRESTIŽNOM FESTIVALU U FINSKOJ!

20. srpnja 2019.

Potvrđujemo vijest! Kao krunu brojnih svojih dosadašnjih uspjeha, riječka će Opera u ljeto 2020. svoje produkcije predstaviti na jednom od najprestižnijih europskih opernih festivala, Savonlinna Opera Festivalu u Finskoj. Smjele produkcije, omamljujuća glazba i ljetna večer u tvrđavi i dvorcu pored jezera ono je što Sanvolinnu čini jedinstvenim opernim festivalom.

O međunarodnom ugledu i statusu što ga uživa ovaj Festival svjedoči, između ostalog, podatak kako je gostujuća operna kuća ovogodišnjeg festivalskog izdanja ni manje ni više nego čuvena milanska La Scala. A već sljedeće godine, upravo one kada će Rijeka ponijeti titulu Europske prijestolnice kulture, bit će to Opera HNK Ivana pl. Zajca.

U srednjovjekovnom će dvorcu Olavinlinna, na obali jezera Saimaa, biti izvedene dvije riječke operne predstave: “Julije Cezar u Egiptu” (Giulio Cesare in Egitto) u dramaturgiji i režiji Marina Blaževića i pod ravnanjem Villea Matvejeffa, inače prva Handlova opera u povijesti ovog Festivala, te “Werther” Julesa Masseneta u režiji Fabrizia Melana, a pod dirigentskim vodstvom Yordana Kamdzhalova. U glavnim će ulogama nastupiti Ivana Srbljan i Aljaž Farasin. No, prije nego što se u finskom srednjovjekovnom dvorcu pojave kao Charlotte i Werther, uskoro će, 1. kolovoza, nastupiti u antičkom amfiteatru u Puli kao Carmen i Don Jose u slavnoj Bizetovoj operi.
A riječku publiku u sljedećoj opernoj sezoni čeka „Giulio Cesare“ u novoj režiji! Pored blistavih Diane Haller i Anamarije Knego u ulogama Cesara i Kleopatre, solističkoj podjeli će se po prvi put pridružiti dvije mezzo-sopranističke vedete: Renata Pokupić kao Sesto i Dubravka Šeparović Mušović kao Cornelia, za nekoliko dana, točnije 25. srpnja, ponovno Amneris u pulskoj Areni u sklopu festivala „Ljetna klasika“.

Osim ovih dviju opernih predstava, u Finskoj će biti prikazan jedinstven i impresivan “Kralj Roger” Karola Szymanowskog koji nastaje u koprodukciji Savonlinna Opera Festivala i Opere riječkog “Zajca”. Riječ je o opernom djelu koje je nedavno doživjelo pravu renesansu na pozornicama velikih opernih kuća, od Londona do Bostona i Stockholma, ”, a čija popularnost diljem svijeta i dalje raste. Prije negoli u Finskoj, “Kralj Roger” bit će premijerno izveden u Rijeci, u okviru programa EPK u svibnju 2020.

U izvrsnost riječke Opere, o kojoj se naveliko govori i piše izvan hrvatskih granica, možete se uvjeriti već na festivalu “Ljetna klasika”. Vidimo se u Puli!