Snima se! Simfonijski koncert Papandopulo, Mozart, Brahms

8. ožujka 2023.

Riječki simfonijski orkestar 13. ožujka ponovno snima za njemačku diskografsku kuću CPO, a vi tada možete biti u gledalištu „Zajca“! Na simfonijskom koncertu Papandopulo, Mozart, Brahms u ponedjeljak s početkom u 19,30 sati sudjeluju vrsni mladi umjetnici, dirigent je Valentin Egel, dok su solisti pijanist međunarodne reputacije Lovre Marušić te mezzosopranistica Emilia Rukavina. Koncertna majstorica je Katarina Kutnar.

Jedan od najznačajnijih skladatelja romantizma 19. stoljeća Johannes Brahms svoje je „Varijacije“ posvetio Haydnu. Djelo se sastoji od teme i osam varijacija te finala. Često je svoja djela skladao za dva klavira prije negoli bi ih orkestrirao, pa je tako i ovaj put „Varijacije na Haydnovu temu“ pokazao velikoj prijateljici Clari Schumann. Upravo su njih dvoje te iste 1873. godine izveli verziju za dva klavira na privatnom okupljanju u Bonnu u Njemačkoj. Prvu izvedbu orkestralne verzije izveo je Bečki filharmonijski orkestar 2. studenoga 1873. pod ravnanjem samoga Brahmsa.

Stoljeće unatrag Mozart stvara neke od ranih primjera klavirskih koncerata uopće, svoj prvi sklada kao jedanaestogodišnjak, a posljednji manje od godinu dana prije smrti. Kao aktivni pijanist, Mozart je klavirske koncerte pisao prvenstveno za sebe. Bio je i među prvim skladateljima koji je nakon čembala pokazao što instrument veće snage i većih mogućnosti, klavir, sve može. Ovom prilikom čut ćete omiljeni klavirski koncert kojeg je sam Mozart obožavao izvoditi, njegov Koncert za klavir br. 25 kojem se često daje naziv i „Olimpijac“ ili „Car“. Djelo će interpretirati jedan od najperspektivnijih hrvatskih pijanista mlađe generacije, Lovre Marušić, čiji su uspjesi odjeknuli diljem svijeta zbog virtuoznosti, perfekcije i brojnih prepoznatih pijanističkih vrlina. U svojoj impresivnoj biografiji bilježi nastupe s eminentnim orkestrima i vrhunskim komornim sastavima.

U drugom će dijelu koncertnog programa uslijediti Druga simfonija jednog od najznačajnijih hrvatskih skladatelja 20. stoljeća čiji opus pripada vrhu hrvatske umjetničke glazbe, Borisa Papandopula. Ovo je djelo skladao u Rijeci 1946. godine. Simfonija je skladana za veliki orkestar, ali ono što je neobično, u četvrtom stavku pridružuje se mezzosopran koji bez teksta vokalizira melodiju, djelujući kao instrument posebnih boja. Svi stavci su programskog karaktera: Put u život, Rezignacija, Vizija, Lirski intermezzo, Koraci slobode. Druga simfonija prikaz je kreativnog rada skladatelja: osjećaji, misli, ideje, usponi, padovi, dileme, sve s čim se susreće tijekom stvaranja. Praizvedbu djela izveo je Simfonijski orkestar zagrebačke radio-stanice 8. svibnja 1946. godine pod dirigentskim vodstvom skladatelja, uz sudjelovanje pjevačice Marijane Radev. Na ovom koncertu nastupit će izvrsna mlada mezzosopranistica Emilia Rukavina.

Jedna od najistaknutijih i najosebujnijih ličnosti hrvatskog glazbenog života je čvrstim sponama vezan uz Rijeku, Papandopulo je bio direktor riječke Opere u razdoblju od 1946. do 1948. prvi put i tada je ravnao izvedbama 16 glazbeno-scenskih djela te 22 koncerta, a od 1953. do 1959. drugi put, kada je ravnao izvedbama 25 glazbeno-scenskih djela i 19 koncerata. Ravnao je prvom predstavom Opere i baleta novoosnovanog Narodnog kazališta u Rijeci, Zajčevom operom „Nikola Šubić Zrinjski“, 2. studenog 1946. godine. U riječkom je kazalištu praizvedena njegova opera „Rona“ te balet „Dr. Atom“. Za svečano otvaranje obnovljene zgrade Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca skladao je 1981. godine kantatu „Mantinjada” čijom je izvedbom sam ravnao.

Pod njegovim je ravnateljskim vodstvom riječka Opera procvala, pridonio je i cjelokupnom, a posebno kulturnom, životu grada razvijajući operni i koncertni repertoar, skladajući i nastupajući kao dirigent i pijanist, ali i kao profesor i predavač. Taj je velikan hrvatske glazbe umjetnički zadužio Grad i Operu zbog čega je još značajnije što se na prvom međunarodnom CD-u riječke Opere nalaze upravo njegova djela: njegovi Treći klavirski koncert i Koncert za violinu (dirigent Ville Matvejeff, solisti Oliver Triendl i Dan Zhu, 2017.). A sada, šest godina kasnije za njemačku diskografsku kuću CPO Riječki simfonijski orkestar snima novi CD s Papandopulovom Drugom simfonijom!

Molimo vas, utišajte svoje mobitele, bit ćete dijelom posebnog, važnog trenutka!

 
Generalni pokrovitelj Riječkoga simfonijskog orkestra