SUMMER CLASSICS U ARENI: ČETIRI BLOCKBUSTERA OPERNE I SIMFONIJSKE GLAZBE

1. srpnja 2021.

Nakon gotovo dvije godine osjeća se veliko uzbuđenje zbog povratka Riječkog simfonijskog orkestra i Opere Hrvatskog narodnog kazališta iz Rijeke u pulsku Arenu. I to s najviše programa do sada!
„Jako sam sretna što mogu pozdraviti ponovno naše prijatelje ovdje u Puli. Napokon najavljujemo događanja u Areni! I to kakva događanja!“, kazala je uvodno Manuela Kraljević, članica Uprave Arena Hospitality Group, najvećeg sponzora festivala Summer Classics, u lobiju čijeg je Hotela Park Plaza Histria Pula održana konferencija za medije povodom ovogodišnjeg izdanja festivala Summer Classic u pulskoj Areni, jednoj od najljepših glazbenih i opernih pozornica u Europi.

Počeci festivala Summer Classica i četiri programa u najizazovnijoj sezoni do sada

Marin Blažević, intendant riječkog Kazališta, podsjetio je kako je 2018. pokrenut Summer Classics fastival u Areni u Puli, kao svojevrsni nastavak tada već intenzivne suradnje riječkog HNK-a i pulskog Istarskog narodnog kazališta. Prisjetio se prvih razmjena ideja i početka planiranja projekta s pročelnicom Upravnog odjela za kulturu Grada Pule Jasminom Ninom Kamber još tijekom 2017. godine. Razgovaralo se o programima koji bi u pulsku Arenu ponovno doveli klasičnu glazbu, posebno operne produkcije, ali i simfonijske koncerte. U ljeto 2018. održan je prvi festival koji je tada dobio i ime Summer Classics. Već od prve Ljetne klasike u Areni, projektu su se pridružile i Turistička zajednica grada Pule s direktoricom Sanjom Cinkopaj Korotaj, te Arena Hospitality Group, posebno zahvaljujući angažmanu članice Uprave Manuele Kraljević.
„Takvu gostoljubivost, poslovno prijateljstvo i široku produkcijsku podršku nismo do sada ostvarili niti u jednom drugom gradu. Zahvaljujući pročelnici Jasmini Nini Kamber, kao i gospođama Cinkopaj Korotaj i Kraljević, stigli smo, usprkos svim izazovima, pa i prekida 2020. zbog pandemije, i do trećeg izdanja festivala“, kazao je Marin Blažević upozoravajući da smo daleko od povratka na “staro normalno”, ali kako bi otkazivanje festivala i ove godine vjerojatno dovelo do njegova kraja.
Intendant riječkog kazališta i redatelj „Tosce“ koja je na programu već 7. srpnja, nastavio je: „Usprkos pandemiji i nevoljama koje su nas svih zadesile, odlučili smo ove sezone u Areni izvesti čak četiri programa. Scenska izvedba Puccinijeve „Tosce“ prilagođena je epidemiološkim mjerama, a u njoj će sudjelovati izvanredna solistica Maida Hundeling, koja ove sezone povezuje svojim nastupima pulsku i veronsku Arenu, gdje će pjevati glavne sopranske uloge u “Aidi” i „Nabuccu“. Uz nju, u Pulu se vraća slavni Giorgio Surian kao Scarpia, a debitira izvrstan grčki tenor Dimitris Paksoglou kao Cavaradossi“.

Na festivalskom programu su potom dva simfonijska koncerta Classical Favorites / Omiljena klasika 1 i 2 koja će donijeti izvedbe najpoznatijih i najomiljenijih orkestralnih djela. Festival će završiti koncertom Opera gala s najljepšim arijama, duetima i tercetima, a izvest će ih, kako je intendant Blažević kazao, „lepeza sjajnih solistica i solista koji su već nastupili u okviru festivala riječke Opere u pulskoj Areni: Kristina Kolar, Aljaž Farasin, Anamarija Knego, Ivana Srbljan, Robert Kolar. A uz njih će prvi put nastupiti i međunarodnonajistaknutija hrvatska operna pjevačica, solistica Stuttgartske opere, mezzosopranistica Diana Haller, te odnedavno članica riječke Opere, a ranije dugogodišnja solistica Bečke opere, također mezzosopranistica Michaela Selinger“.

Posebno je istaknut i nastup riječkog Baleta na koncertima Classical Favorites kada će plesati na Ravelov “Bolero”: “Riječki Balet jedan je od najboljih u regiji. Vidjet ćete i zašto. „Bolero“ će izvoditi osmero plesačica i plesača, postavljenih na posebne podije i trampoline. Akrobatsku koreografiju Andonisa Foniadakisa plesat će uz živu glazbu. U 16 minuta fantastičnog krešenda, dovest će publiku do doživljajnog vrhunca.“

Koncertni spektakli – Classical Favorites 9. i 12. srpnja te Opera gala 26. srpnja

Filip Fak, ravnatelj Opere, najavio je koncerte najpoznatijih i najomiljenijih simfonijskih djela, Classical Favorites 1 i 2. “Posebno želim istaknuti i najaviti sjajnog mladog umjetnika Viktora Čižića, koji će nastupiti kao solist na klaviru u izvedbi Gershwinove „Rapsodije u plavom“. Ravnatelj Opere zatim otkrio kako će prvi dio programa Opera gala koncerta činiti najljepši dijelovi Verdijeve glazbe iz širokog raspona opernih naslova, dok će drugi dio biti mješovit, šarolik i zanimljiv niz arija, terceta i kvarteta talijanskog i francuskog repertoara, Puccinija, Rossinija, Bellinija, Mascagnija, Masseneta, sa spektakularnim finalom.
Filip Fak otkrio je kako se nakon takozvanog sound checka „došlo do zaključka da je najbolja moguća varijanta za klasično-glazbene koncerte i operne izvedbe u pulskuoj Areni nešto što nije rock spektakl sa stupovima zvučnika, već prirodna, akustička izvedba opernog spektakla bez razglasa“.

Šef-dirigent Riječkog simfonijskog orkestra Valentin Egel o popularnoj je klasici na trima koncertima kojima će ravnati kazao: „To su blockbusteri klasične glazbe! Riječ je o vrhuncima klasične glazbe, glazbi u kojoj će svatko uživati i prepustiti se sanjarenju. Čuješ, na primjer, Dvořákovu simfoniju Iz Novoga svijeta i vidiš prekrasne krajolike Amerike kao što čuješ i njegov žal za domom u Češkoj. Također, tu je i jedno od najljepših djela ruske glazbe, „Šeherezada“ Rimskog-Korsakova, prema poznatoj priči iz “1001 noći”, ispričana glazbom: uzbudljivo, emotivno, energično, prekrasno“. I „Romea i Juliju“ Čajkovskog te Gershwinovu „Rapsodiju u plavom“ maestro Egel je okarakterizirao kao najpopularnija djela klasične glazbe. „Sretni smo što dolazimo u pulsku Arenu. Već smo na probama osjetili veliko uzbuđenje zbog koncerata koje ćemo izvesti”, zaključio je mladi riječki šef-dirigent.

Suradnici, promotori, pokretači klasične glazbene umjetnosti u Areni u Puli

Pročelnica Upravnog odjela za kulturu Grada Pule Jasmina Nina Kamber festival Summer Classic najavila je kao lijepu i pozitivnu priču koja bi bila neizvediva bez vrhunskih umjetnika. Prisjetila se reakcije publike nakon izvedbe Verdijeve „Aide“ u pulskoj Areni 2018. godine: „Stajaće ovacije trajale su 6 minuta i nakon toga nije bilo natrag. Iste večeri dogovorili smo dugogodišnju suradnju. Sretni smo što Arena Hospitality podržava i cijeni vrhunski umjetničke pothvate, a danas je takve teško naći, i zato im zahvaljujemo. Hvala i Gradu Rijeci, osnivaču koji svoje dragulje dijeli s nama“.

Direktorica Turističke zajednice grada Pule Sanja Cinkopaj Korotaj kazala je kako su dugo tražili programe koje bi mogli kvalitetno promovirati i koji bi bili motiv dolasku turista i publike. „Pojavio se riječki HNK i naše su se zajedničke želje ostvarile. Veronu i njihovu Arenu gledali samo s čežnjom, a sada mi se čini da ćemo i ih i premašiti.”

Smanjeni kapacitet gledališta za publiku za koju pripremamo vrhunska umjetnička ostvarenja

Marin Blažević istaknuo je kako je kapacitet gledališta zbog epidemioloških mjera drastično manji. „Prethodnih godina festival Summer Classic bilježio je i više od 3 tisuće gledateljica i gledatelja na pojedinim izvedbama. Ove godine kapacitet nam je značajno manji, no odlučili smo ipak ne odustati, unatoč svim financijskim rizicima.”

Tijekom tiskovne konferencije, zadivivši sve prisutne, uz pratnju maestra Egela na klaviru, prvakinja riječkog Kazališta, sopranistica Anamarija Knego, izvela je čuvenu ariju „Un bel dì, vedremo“ iz Puccinijeve opere „Madama Butterfly“, dok je uz pratnju ravnatelja riječke Opere, inače pijanista Filipa Faka, izvela i jednu od najpoznatijih sopranskih arija „O mio babbino caro“ iz Puccinijeve opere „Gianni Schicchi“.

Intendant Blažević pritom je otkrio kako postoji ideja da se cijela „Madama Butterfly“ izvede na sljedećem izdanju Summer Classicsa.

Foto & Video galerija

Financijer
Prijatetlj projekta
Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je lavoce-300x116.jpg
Medijski pokrovitelj / Partner mediatico
Medijski pokrovitelj