TRI NEOBIČNE INTERPRETACIJE SHAKESPEAREA NA POČETKU SEZONE

25. rujna 2017.

William Shakespeare zasigurno je jedan od najboljih, ali i najinspirativnijih dramskih pisaca europskog kulturnog kruga. Listopad u Zajcu još jednom će potvrditi njegov genij i to kroz tri sasvim različite interpretacije nekih od njegovih najpoznatijih i najizvođenijih djela: Kralja Leara, Hamleta i Macbetha. No, ovdje nije riječ o postavljanju spomenutih tekstova, već o predstavama i tekstovima što su nastali upravo crpeći iz vječno suvremenih rečenica engleskog barda.

Već 30. rujna, imat ćete priliku vidjeti neobičnu verziju Shakespeareovog kanonskog djela Hamlet. Na scenu HKD-a na Sušaku, Talijanska drama dovodi Ivu Brešana i njegovu najpoznatiju dramu Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja koja se prvi put izvodi na talijanskom jeziku, odnosno na istromletačkom dijalektu u režiji mladog redatelja Luce Cortine.

Samo par dana nakon toga, 2.listopada na sceni HNK Ivana pl Zajca možete pogledati posve  novo čitanje Shakespereovog Kralja Leara, predstavu Priču nezakonitog sina. Lear. Lutke i ljudi. u izvedbi izraelskog Malenki Theatrea. Njihova interpretacija usredotočuje se na priču o obitelji Gloucester, o Goneril i Regan, zlim kćerima te dvama sinovima, Edgaru i Edmundu (the bastard / kopile) koja progovara onjihovo jpohlepnoj, bezobraznoj i neobuzdanoj borbi za nasljedstvo.

Već 10. listopada nova će se ravnateljica Baleta Maša Kolar predstaviti riječkoj publici plesnom inscenacijom MacbethaPlesom, koji u svojoj prirodi nadilazi ograničenosti jezika, Kolar će se baviti problemom gubitka granica, gubitka etičnosti, gubitka svojih bližnjih i naposljetku samih sebe, pažljivo crpeći iz Shakespearovog narativa.