“ZAJC” PREDSTAVLJEN NA LISABONSKOJ ŠKOLI RAZVOJA PUBLIKE

10. listopada 2019.

U okviru programa ADESTE +, u kojemu je i HNK Ivana pl. Zajca partner, u Lisabonu je održana, krajem rujna, Ljetna škola razvoja publike za više od 200 sudionika iz Europe i svijeta.
Škola je, uz petodnevni program za sudionike (osobe koje rade u kulturnom sektoru) imala i dva dodatna, paralelna programa: dvodnevnu konferenciju (otvorene dane) za dodatnih 100 sudionika, odnosno zainteresiranu publiku, te dvodnevni “Policy Forum” za organizacije i pojedince-kreatore kulturnih politika iz Europe.
Programi i radionice su se održavali u Gulbenkian muzeju, a sudionici su posjetili i ostale lisabonske ustanove te kulturne organizacije.

Vodeći stručnjaci-predavači su bili: Lluis Bonet (Sveučilište u Barceloni), Ingrid Handeland (Agencije za publiku, Norveška), Merzedes Giovinazzo (Universal Forum of Cultures, Barcelona), Steven Hadley (Sveučilište u Galawayu), Ana Žuvela (Institut za međunarodne odnose), Wayne Modest (Vrije Universitet, Amsterdam), Maria Vlachou (Acesso cultura, Portugal), Sally Shaw (Firstsite, Colchester), Darko Lukić (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu), Elisabetta Bisaro (Dancing Museums). Predavanja i radionice bavili su se postavljanjem publike u središte organizacije, rušenjem četvrtog zida, kulturnom demokratizacijom i demokracijom, dekolonizacijom kulturnih ustanova, praksama rada s publikom, dizajnom razmišljanja, inkluzivnim praksama, programima u zajednici i drugim temama.

Trosatne radionice sa sudionicima i prezentacije svojih programa održale su mnoge važne kulturne institucije, među kojima i HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke, Mercury Theatre iz Colchestera, Gulbenkian muzej iz Lisabona, Norrebro Theatre iz Kopenhagena, Teatro Stabile iz Torina i La Harinera iz Zaragoze.
Na radionici HNK Ivana pl. Zajca bilo je oko 60 sudionika iz cijeloga svijeta i nakon prezentacije ustanove, s naglaskom na programe rada s publikom, odabrali su raditi na razvoju ideje “Vremenske kapsule” – izradili su prijedlog motivacije, oblikovanja sadržaja, informiranja i formata aktivnosti.

Tijekom cijele Ljetne škole kroz upoznavanja i razmjenjivanja iskustava sudionika iz kulturnih ustanova i organizacija iz cijeloga svijeta proizašle su brojne ideje, a predložen je i plan aktivnosti za pripremu Ljetne škole 2020 koja će se održati u Rijeci.

 

 

Foto & Video galerija