“ZAJC UZ VAS” – ONLINE #32

21. travnja 2020.

Vremenska kapsula je ovoga puta otputovala u davnu 1946. godinu, burnu, poslijeratnu godinu kad je riječko kazalište osjetilo ideološka previranja, o čemu svjedoči jedna rukom pisana bilješka.

Bilješka je to dr Đure Rošića, intendanta Narodnog kazališta “Ivan Zajc”, zapis o činjenici da je nakon četiri izvedbe Držićeve drame “Dundo Maroje”, predstava morala biti skinuta s repertoara riječkog kazališta zbog mogućeg incidenta koji priprema partijska škola.

U to su se vrijeme prelamala koplja je li Marin Držić dubrovački komediograf koji dobrodušno ismijava poroke svojih suremenika ili urotnik čemu svjedoče njegova pisma firentinskom vojvodi Cosimu I. Mediciju.

Đuro Rošić bilježi da je dobio upozorenje od Erosa Sequija, književnika, jednog od utemeljitelja Talijanske unije, kako bi se kazalište moglo opkoliti, na sličan način kao i mjesec dana prije kad su opkolili zagrebački HNK i spriječili daljnje prikazivanje Gotovčeve opere “Kamenik”, prosvjedujući zbog libreta Marka Foteza.

Nakon što je naše kazalište 2001. publici pokazalo ovu bilješku Đure Rošića, glazbeni kritičar zagrebačkog »Jutarnjeg lista« Branimir Pofuk u jednom je svom članku (u broju lista od 18. ožujka 2002. godine) otkrio detalje o skandalu s Kamenikom i oko njega. Pofuk naime piše: »Prema sjećanju Pere Gotovca, skladateljeva sina«, kako ga je na Prvom svjetskom kongresu o glazbi i cenzuri godine 1998. u Kopenhagenu u svom izlaganju prenio hrvatski muzikolog Svanibor Pettan, »na trećoj predstavi Kamenika usred drugog čina skupina je mladih ljudi u partizanskim uniformama, među kojima je bilo i naoružanih, počela zviždati, toptati nogama i urlati parole ‘Dolje autor!’ i ‘Spalimo note!’; Prema istom sjećanju, arhivar je zgrabio note i pobjegao u jednom, a autor — koji je bio i dirigent — u drugom smjeru. Nakon uspjele akcije napredna je omladina oko zgrade HNK spontano zapjevala i zaplesala Kozaračko kolo«. Odonda do dana današnjega Kamenik je pao u zaborav.

Pratite nas putem službene Facebook-stranice te ostalih društvenih mreža (Youtube, Instagram, Twitter). Online-program “Zajc uz vas” nastavlja objavljivati zanimljivosti iz kazališne povijest kroz program “Vremenska kapsula”!

 

Foto & Video galerija