Zanimljivo i duhovito o Shakespeareu

26. svibnja 2023.

U prepunom foyeru “Zajca” održano je jučer, u četvrtak 25. svibnja, zanimljivo predavanje o knjizi “First Folio”, zbirci drama koje je napisao glumac Shakespeare, a koju su prije točno 400 godina izdala druga dva glumca, John Heminges i Henry Condell. Predavačica je bila Tiffany Stern, profesorica Shakespearea i ranonovovjekovne drame u Zavodu za proučavanje Shakespearea Sveučilišta u Birminghamu.

Predavanje je publici razotkrilo dio neobičnog i zabavnog glumačkog svijeta 17. stoljeća, načine kako su učili tekst, surađivali na pozornici, koristili se gestom i mimikom. Gluma je tad bila sinonim za strast, pa su tako glumci znali dobiti pljesak publike u trenutcima kad bi osobito maestralno utjelovili prijelaz iz jedne emocije u drugu, npr. iz veselja u ljubomoru. Pripremajući se za predstavu dobivali su na učenje samo tekst za svoju ulogu, a ne cijelu dramu, tako da su tzv “šlagvorti” tj. “ključne riječi” bili najvažniji i “sveti” dijelovi teksta i jedini način da se drugi glumci nadovežu – kad prepoznaju ključnu riječ kao znak za svoj ulazak. Kako nisu vladali cijelom radnjom, znalo se dogoditi da nastane sasvim novo djelo ako se nadovežu na krivu ključnu riječ.

Jedan od prozaičnih razloga zašto je gluma bila “teatralna” i prenaglašena jest i taj što u ono doba nije bilo naočala za kratkovidne, odnosno za one koji nisu dobro vidjeli na daljinu. Zato su geste i pokreti bili jako naglašeni da ih svi iz publike dobro vide.


Publika je, osim toga, imala jedan zanimljiv zadatak: bili su pozvani da na izvedbe ponesu svoje bilježnice (“table books”). Očekivalo se da tijekom predstave bilježe ono što ih se dojmilo, nove riječi ili fraze koje su naučili ili dobre viceve i anegdote koje su čuli. Tako je, zanimljivo, tekst drame, nakon izvedbe uživo, bio ponovno zapisivan, ovoga puta u mnogostrukim verzijama dojmova publike…

Cijelo je predavanje prof. Stern vrvjelo sličnim iznenađujućim detaljima i duhovitim opaskama u kojima je okupljena publika uživala. Uvodnu riječ održao je vodeći hrvatski šekspirolog prof. dr. sc. Ivan Lupić, a posjetitelje je pozdravila i rektorica Sveučilišta prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija.