FILOZOFSKI TEATAR: GEORGIJ GOSPODINOV

FILOZOFSKI TEATAR: GEORGIJ GOSPODINOV

Voditelj:
Gost:
Georgi Gospodinov

U Rijeku stiže dobitnik Bookera! Globalno poznati bugarski pisac, Georgij Gospodinov, sa Srećkom Horvatom će razgovarati o svojem književnom opusu, ali i temama kojih se u njima dotiče.

Filozofski teatar je kulturni i diskurzivni program koji su 2014. godine osnovali tadašnja intendantica zagrebačkog HNK Dubravka Vrgoč i filozof Srećko Horvat. U osam godina koliko se odvijao u HNK u Zagrebu, program je vrlo brzo postao jedan od najpopularnijih kulturnih sadržaja uz brojnu publiku, nekad i po tisuću ljudi i u auditoriju i na pozornici. Zamišljen je kao razgovor domaćina Srećka Horvat a i gosta ili gošće, uglednih književnika i glumica, filozofkinja i glazbenika, ekonomista, pa i Nobelovaca.

Georgij Gospodinov (Jambol, 1968) najprevođeniji je bugarski pisac nakon pada komunizma. Njegov prozni prvijenac „Prirodni roman“ (1999.) objavljen je na više od dvadeset jezika. Sa svojim drugim romanom, „Fizika tuge“, osvojio je tri nagrade za najbolji roman, među kojima su nagrada za roman godine u Bugarskoj i međunarodna nagrada Jan Michalski (Švicarska), te se našao u finalu sedam europskih i američkih priznanja za najbolju knjigu American PEN Translation Award, Premio Strega Europeo (Italija), Haus der Kulturen der Welt Literaturpreis (Berlin) i dr. Piše poeziju, drame, autor je grafičkoga romana, nekoliko knjiga kratkih priča i libreta za operu. „Slijepa Vajša“, kratki animirani film napravljen je po njegovoj istoimenoj priči,bila je u najužem izboru za nagradu Oscar 2017. Godine 2023 dobitnik je ugledne nagrade Booker za roman „Vremensko utočište“.