ZAKLJUČAK KAZALIŠNOG VIJEĆA

19. svibnja 2022.

Dana 17.05.2022. godine održana je 33. sjednica Kazališnog vijeća HNK Ivana pl. Zajca Rijeka. Na dnevni red uvrštena je 12. točka dnevnog reda koja glasi:

Informacija o postupanju Uprave s namjerom zaštite ugleda Kazališta i istinitog informiranja javnosti, nasuprot političkim i medijskim pritiscima

Povodom te točke Kazališno vijeće donijelo je Zaključak koji glasi:

Članovi Kazališnog vijeća Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Rijeka još jednom potvrđuju da ustraju kod donijete Odluke o usvajanju financijskog i programskog izvješća o poslovanju Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Rijeka za 2021. godinu. Odluka je donesena jednoglasno na Sjednici Kazališnog vijeća 11. veljače 2022.godine.

Prilog ovom Zaključku su Odluke s obrazloženjima donesene na 28. sjednici Kazališnog vijeća.

Članovi Kazališnog vijeća skreću pozornost i na činjenicu kako su Odbori kao radna tijela Gradskog vijeća prihvatili izvješće o radu HNK za 2021.godinu, koje potom na Gradskom vijeću nije prihvaćeno.

Nadalje, u odgovoru na medijske i političke pozive i prozivke, Kazališno vijeće i Uprava Kazališta (intendant i ravnatelji) zajedničkom inicijativom, dakle u suglasju, pozivaju nadležna tijela kontrole nad zakonitošću odnosno propisnim poslovanjem Kazališta, u prvom redu Ministarstvo kulture i medija RH te Internu reviziju Grada Rijeke, da – smatraju li potrebnim – provedu nadzor nad radom Kazališta, u skladu sa Zakonom o kazalištima i drugim relevantnim zakonima.

Kazališno vijeće i Uprava (intendant i ravnatelji) također zajedno pozivaju sve one koji sumnjaju u bilo koji aspekt poslovanja riječkog HNK da se, u skladu s demokratskim procedurama i uzusima pravne države, obrate nadležnim tijelima i instancama koje su ovlaštene da provjere, potvrde ili ospore njihove sumnje.

Ovaj Zaključak će biti objavljen na internetskim stranicama Kazališta te upućen javnim medijima i spomenutim tijelima nadzora.

Zaključak s prilozima 33. sjednice KV-a