Simon Krečič

Dirigent, pijanist, umjetnički ravnatelj Opere Slovenskoga narodnog gledališča Maribor

Studij klavira završio je na Muzičkoj akademiji u Ljubljani 2002. godine kao posljednji diplomant prof. Acija Bertoncelja, dok je u srpnju 2005. godine završio i poslijediplomski studij klavira kod prof. Aleksandra Madžara na Visokoj umjetničkoj školi u Bernu. U razredu prof. Milivoja Šurbeka diplomirao je dirigiranje u rujnu 2012. s premijerom i devet izvedbi baletne večeri s djelima Igora Stravinskog (Les Noces, Pulcinella, Apolon Musagete) u produkciji Opere i baleta Slovenskog narodnog gledališča Ljubljana. Tijekom postdiplomskog studija klavira u Švicarskoj je studirao i dirigiranje u razredu prof. Dominiqua Roggena. Tih je godina dirigirao švicarskim orkestrima kao što su UNI orkestar Bern, Komorni orkestar Spiez, Orkestar Sveučilišta umjetnosti iz Berna, itd. U svibnju 2005. snimio je svoj prvi nosač zvuka na kojem dirigira dječjom operom Schneewyttli Rolanda Zossa, za što je kasnije osvojio nagradu.

Tijekom sezone 2006./2007. radio je kao korepetitor u Operi Slovenskog narodnog gledališča u Mariboru. U studenom 2008. osvojio je treću nagradu na međunarodnom dirigentskom natjecanju u Grossetu u Italiji gdje je dirigirao lokalnim orkestrom na finalnom koncertu. Od ožujka 2009., kada je dirigirao na jednom koncertu u okviru festivala Dani slovenske glazbe, redovito dirigira Slovenskom filharmonijom. Od listopada 2007. do prosinca 2012. radi u Operi i baletu Slovenskog narodnog gledališča u Ljubljani kao korepetitor na svim opernim produkcijama i kao pomoćnik dirigenta na nekima od izvedbi. Pripremio je i vodio projekt Humor u glazbi 18. stoljeća, dirigirao je orkestrom ljubljanske Opere na koncertu sa solistima Muzičke akademije u travnju 2012. U veljači 2011. bio je pomoćnik dirigenta u produkciji Massenetovog Werthera u madridskoj Kraljevskoj operi, a u ožujku 2015. dirigirao je Verdijevog Macbetha u talijanskom Teatru Verdi u Pisi. Posljednjih godina blisko surađuje sa Simfonijskim orkestrom RTV Slovenije, gdje je u stalnom angažmanu bio u sezoni 2012./2013.

Dirigirao je koncertom Dan klavira, u okviru Glazbene mladeži Ljubljana Božićne koncerte 2010. i 2012., koncert prigodom Dana Europe u svibnju 2012., Novogodišnji gala koncert u prosincu 2012., koncert filmske glazbe u studenom 2013. i brojne druge. U veljači 2013. dirigirao je koncert  pod nazivom Noć klavira na kojem je izvedeno pet klavirskih koncerata tijekom iste večeri. S istim orkestrom izvodio je glazbu Felixa Mendelssohna Bartholdyja na koncertu u okviru koncertnog serijala Mozartine.

Poznat je i po svom dirigiranju djela suvremene glazbe. Dirigirao je nekoliko koncerata na festivalu Slowind u Sloveniji i inozemstvu (Pariz, Riga). Pod njegovim vodstvom izvedena su brojna djela suvremene glazbe značajnih slovenskih (Nina Šenk, Uroš Rojko) i inozemnih (Elliott Carter) skladatelja, a surađivao je i s uglednim inozemnim solistima kao što je Robert Aitken.
Kao pijanist, vrlo je tražen komorni glazbenik. Surađivao je s glazbenicima svih generacija, uključujući Aleksandra Madžara, Primoža Novšaka, Luku Šulića, Igora Mitroviča, Mateja Šarca, Jaku Stadlera, Branimira Slokara, Radovana Vlatković, Stanka Arnolda, Marcosa Finka, ansambl Slavka Osterca, puhački kvintet Slowind itd.

U listopadu 2008. s Anjom Bukovec vratio se s velike svjetske turneje tijekom koje su nastupili u najprestižnijim dvoranama važnih kulturnih središta poput Washingtona, Edinburga, New Yorka, Ottawe, Kaira, Madrida, Lisabona, Berlina, Kijeva, Praga, Bratislave, Tel Aviva, Sarajeva, Skopja itd.

Od prosinca 2013. umjetnički je direktor Opere Slovenskog narodnog gledališča Maribor.