PROJEKT PETI ANSAMBL 

„Kao i ostale kulturne i javne ustanove i kazalište je uvijek izraz i odraz vladajuće većine, njezinih uvjerenja, potreba, želja i svjetonazora. Izuzetno je važno upitati se tko pritom ostaje prikraćen i uskraćen za pravo na pristup i pravo na predstavljenost?“

(dr. sc. Darko Lukić, „Uvod u primijenjeno kazalište: Čije je kazalište?“

Novi projekt Grada Rijeke, Peti ansambl, provodi se u partnerstvu s HNK Ivana pl. Zajca i u suradnji s Centrom za odgoj i obrazovanje Rijeka. Peti ansambl proizašao je iz potrebe da se kroz suradnju institucija okupe mlade, drugačije sposobne osobe, koje će kroz edukaciju u polju izvedbenih umjetnosti stasati u umjetnički ansambl te dugoročno proizvoditi kvalitetnu i uzbudljivu izvedbenu umjetnost. Vjerujemo da kroz umjetničku predanost, kritičku autorefleksiju i vanjske sugestije Peti ansambl može postati ravnopravan ansambl ostalim ansamblima u svijetu te razviti publiku koja će pratiti njihovo umjetničko sazrijevanje.

Peti ansambl čine: Luka Rončević, Clara Višić, Gabrijela Babić, Matea Cindrić, Eduard Nošaj, Matea Glavan, Alberina Kujaj, Vid Gržalja, Isabella Hujić, Sanela Vidmar, Leo Kovačević, Ivan Maršić, Borna Čabrijan, Lorena Alitovski, Đani Shaqiri, Zdravko Mamula, Ines Jajčević, Oliver Landeka, Jan Šokčević, Leonardo Iličić, Monia Ambrić, Antonia Maršal, Brigita Jukić, Deni Pezelj, Zvonimir Materljan i Andrej Janjatović, Mila Čuljak, Helvecia Tomić, Nataša Bačić, Nataša Antulov, Jelena Lopatić, Aleksandra Stojaković Olenjuk

Ovaj inovativni i eksperimentalni projekt, prvi takav u Rijeci i Hrvatskoj, zahtijeva iscrpnu pripremu svih dionika: osoba s invaliditetom, edukatora, umjetnika, roditelja, medija, šire publike, donositelja politika i šire javnosti. Projekt se sastoji od šest programa : scenski pokret, gluma, scenski glas i govor, kostimografija i dizajn promotivnog materijala. U realizaciji aktivnosti sudjeluju brojni kvalificirani stručnjaci i voditelji radionica, koji rade s mladima na osposobljavanju za sudjelovanje u izvedbenim aktivnostima kazališne umjetnosti. Edukaciju u području glume vode glumice s angažmanom u HNK Ivana pl. Zajca, izvedbene umjetnice te predavačice na studiju „Gluma i mediji“ Jelena Lopatić i Aleksandra Stojaković Olenjuk te glumac Gradskog kazališta lutaka u Rijeci i predavač na studiju „Gluma i mediji“, Damir Orlić, radionicu glasa vodi licencirana predavačica Lessac metode i docentica na studiju „Gluma i mediji“, Valentina Lončarić, a pokreta danceability edukatorica i scenska izvođačica Helvecia Tomić . Radionicu kostimografije vodi inženjer tekstilne tehnologije i profesor izobrazbe krojača u Centru za odgoj i obrazovanje, Anto Vranjić, a radionicu grafičkog oblikovanja voditelj knjigovežačke radionice, Milan Dundović.

Koordinatorice programa su autorica i izvođačica, majka, radnica u kulturi i obrazovanju te predsjednica udruge Down 21, Mila Čuljak, Nataša Bačić edukacijska rehabilitatorica te dramaturginja Nataša Antulov.

Program je financiran od strane Strukturnih fondova– Europski socijalni fond – Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., provodi se u sklopu poziva “Umjetnost i kultura za mlade” koji je raspisalo Ministarstvo kulture RH, a ukupna vrijednost projekta iznosi 797.785,15 kuna bespovratnih sredstava od čega je iznos EU potpore 678.117,38 kn. Uz suradnju sa spomenutim Centrom za odgoj i obrazovanje Rijeka, čiji su polaznici mladi s poteškoćama u razvoju i invaliditetom, ostvarena je i suradnja s Udrugom Rijeka 21, čiji su članovi su mladi sa sindromom Down. Peti ansambl također je i dio programskog pravca „Kuhinja“ (EPK 2020) kojem je cilj raditi na uključivanju onih isključenih iz kulture, ne samo u smislu publike za kulturna događanja već i kao aktivnih kreatora kulturnih sadržaja, koji svima daje pravo na osobnost, različitost i uključenost te koji zastupa one su koji su u riziku od isključivanja po bilo kojoj osnovi. Projekt je započeo u veljači 2018. te će se nastaviti i u 2020. godini.

 

Foto & Video galerija