Deyan Vatchkov

U ovoj sezoni

Studirao je u svom rodnom gradu u Sofiji, u klasi Konstantina Karapetrova.

Pobjednik je Natjecanja „Iris Idami Corradetti“ u Padovi, osvojio je nagradu „Verdi“ na Natjecanju Belvedere u Beču. 

U 21. godini je 2001. primljen na Akademiju La Scale gdje je studirao s  Leylom Gencer, Lucianom Serra, Luigijem Alvom i Teresom Berganza. Tijekom prve godine pjevao je s Plácidom Domingom i Olgom Borodina u „Samsonu i Dalili“.

U nekoliko godina debitirao je u mnogim ulogama opernog repertoara među kojima su posebno zanimljivi Oberto („Oberto, grof San Bonifacia“), Don Basilio („Seviljski brijač“), Raimondo („Lucia di Lammermoor“), Escamillo („Carmen“) i Colline („La Bohéme“) koje je izvodio u najznačajnijim opernim kućama u Italiji i svijetu.

Zapamćene su ostale i njegove mozartovske uloge: „Don Giovanni“ i „Leporello“ u „Don Giovanniju“ i Figaro u „Figarovom piru“ i donizetijevske Don Pasquale i Dulcamare u „Ljubavnom napitku“.

Nastupao je i s mnogim likovima romantičarskog i belkantističkog repertoara gdje osebujna ljepota i plemenitost njegovog pjevanja dolaze do punog izražaja. 

Tijekom karijere zbog karakteristika svoga glasa pjevao je i mnoge uloge verdijanskog repertoara: Atila, Zaccaria u „Nabuccu“, Filip II. u „Don Carlu“, Massimiliano u „Razbojnicima“, Ramfis u „Aidi“, Sparafucile u „Rigolettu“, Ferrando u „Trubaduru“, Fiesco u „Simonu Boccanegru“, Alvise u „La Giocondi“. 

Unutar talijanskog repertoara, uspješno je izvodio Collinea u „La Bohème“, Timura u „Turandot“, Angelottija u „Tosci“.

Na koncertnim podijima pjevao je Verdijev Rekvijem, Mozartovu Krunidbenu misu u čast španjolskih kralja i kraljice te Beethovenovu Devetu simfoniju.

Čest je gost najznačajnijih opernih kuća i festivala, kao što su Teatro alla Scala, Arena di Verona, Teatro San Carlo di Napoli, Teatro Carlo Felice di Genova, Teatro Regio di Parma, Teatro Regio di Torino, Teatro Petruzzelli di Bari, Teatro Massimo iz Palerma, Lyric Theatre iz Cagliarija, La Fenice u Veneciji, Festival Sferisterio u Macerati, Puccinijev festival – Torre del Lago, Festival u Ravenni, Opéra de Monte Carlo, Theater an der Wien, Opera u Seattleu, Opera West Palm Beacha, Suntory Hall u Tokiju, Kanadska opera, Amfiteatar u Katru, Oper Frankfurt, Opéra de Lausanne, Teatro Real de Madrid, Palau de les Arts u Valenciji, ABAO Olbe u Bilbau, Opera de Las Palmas de Gran Canaria, Opera de Tenerife, Concertgebouw u Amsterdamu.

Radio je s nekim od najistaknutijih dirigenata, uključujući Riccarda Mutija, Lorina Maazela, Antonija Pappana, Nicolu Luisottija, Daniela Orena, Roberta Abbada, Donata Renzettija, Danielea Gattija, Danielea Callegarija, Antonella Allemandija, Garyja Bertinija, Carla Francija, Gianluigija Gelmettija, Marcello Viotti, Giuliano Carella, Semyon Bychkov, Yuri Temirkanov, Julian Kovatchev, Patrick Fourniller.

Za Dynamics je snimio rijetku Donizettijevu operu „Ugo, pariški grof“ gdje tumači ulogu Folca.

Među njegovim nedavnim angažmanima su Raimondo u Las Palmasu, Timur u Bariju, Don Basilio u Monte-Carlu, Colline u Permu pod dirigentskom palicom Teodora Currentzisa, Ramfis u Areni u Veroni, „Jerusalem“ u Parmi, Falstaff u Teatro Regio di Torino, Thaïs u Nacionalnom centru za izvedbene umjetnosti u Pekingu, „Krabuljni ples“ u Boljšoj teatru u Moskvi i Bariju, „Čarobna frula“ u Palau de les Arts u Valenciji, „Aida“ u Black Sea Areni u Batumiju, „Jeruzalem“ u ABAO OLBE u Bilbau,  „Macbeth“, „Carmen“ i „Don Carlos“ u Varni. Nedavno je pjevao Božićni oratorij s Aalborškim simfonijskim orkestrom, u „Nabuccu“ u Oviedu, Verdijev Rekvijem i „Aidu“ u Bugarskoj i u Teatru Real de Madrid.