Tobias Feldmann

U ovoj sezoni

“Tobias Feldmann iskoristio je dramatski potencijal djela, a u Beethovenovoj Romanci pronašao pravu zanosnu, čistu liričnost. Bio je pravo otkriće večeri.”
Ivan Hewett, The Telegraph

Violinist Tobias Feldmann hvaljen je zbog “zanosnog lirizma” (The Telegraph) i “virtuozne energije” (Fanfare) u izvedbama repertoara od Mozarta i Beethovena do Sibeliusa, Bartóka i Rautavaara.

Koncertni vrhunci u sezoni 2022./23. za Tobiasa su debi s Helsinškom filharmonijom (Koncert Rautavaara), Nacionalnim orkestarom BBC-ja Walesa (Beethoven) i s Bernerskim simfonijskim orkestrom (Mendelssohn). Feldmann će se također vratiti Residentie Orkestru (Mozart i Mendelssohn), Bournemouth simfonijskom orkestru (Bruch, Violinski koncert br.1) i Filharmoniji BBC-ja (Beethoven).

Laureat je Međunarodnog natjecanja Queen Elisabeth (2015.) i Međunarodnog violinističkog natjecanja Joseph Joachim Competition (2012). Njegovi recentni vrhunci uključuju nastupe s orkestrima: Minnesota Orchestra, Staatsorchester Hannover, Konzerthausorchester Berlin, WDR Simfonijski orkestar, NDR Radiophilharmonie Hannover, Orquestra Simfonica de Barcelona, BBC Škotski simfonijski orkestar, Tampere Filharmonija, Uppsala Chamber Orchestra, Komorni orkestar Concertgebouw i ansambl Resonanz, Moskovski državni simfonijski orkestar, Bruxelleska filharmonija, Utah Symphony, Orchester Symphonique de Québec; suradnje s umjetnicima kao što su među ostalima: Nathalie Stutzmann, David Afkham, Gemma New, Eivind Aadland, John Storgårds, Nicholas Collon, Karl-Heinz Steffens, Reinhard Goebel, Fabien Gabel i Marin Alsop.

Strastveni komorni glazbenik, Feldmann je nastupao u Wiener Konzerthausu, Schubertiade Schwarzenberg, festivalima Vinterfest, Rheingau i Lockenhaus, u suradnji s Kianom Soltanijem, Denisom Kozhukhinom, Maximilianom Hornungom, Nicolasom Altstaedtom i Tabea Zimmermann. Budući planovi uključuju povratak u Mecklenburg- Vorpommern Festspiele i Amsterdam Concertgebouw kao i njegov debi u Wigmore Hallu.

Godine 2014. Tobias Feldmann objavio je svoj debitantski CD s djelima Beethovena, Ysaÿe, Bartóka i Waxmana koji je odmah dobio iznimne pohvale i pozornost međunarodnog tiska. Sniak njegovog drugog recitala s pijanistom Borisom Kusnezowom objavljen je 2017., a ubrzo je uslijedio njegov treći album, u svibnju 2018., koncerti Sibeliusa i Rautavaare s orkestrom Philharmonique Royale de Liege.

Rođen 1991. u Fuldi u Njemačkoj, Tobias Feldmann prve poduke iz violine dobio je u dobi od sedam godina, potom je brzo dospio do naprednog razreda Musikhochschule Würzburg. Završio je studij na Musikhochschule für Musik “Hanns Eisler” u Berlinu s Antje Weithaas. U dobi od 26 godina, imenovan je profesorom na Hochschule für Musik Würzburg, au listopadu 2022. preuzeo je mjesto profesora na renomiranoj Hochschule für Musik und Theatre „Felix Mendelssohn-Bartholdy“ u njemačkom Leipzigu.