Iščekivano remek-djelo kasičnoga baleta “Laurencia” premijerno u “Zajcu”

15. listopada 2024.

Ljubiteljice i ljubitelji klasičnog baleta sigurno neće propustiti premijeru poznate „Laurencije“ gruzijskoga plesača i koreografa Vakhtanga Čabukianija na glazbu Aleksandra Kreina u subotu 19. listopada s početkom u 19.30 sati. Predstava u koreografskoj verziji slavne svjetske balerine Nine Ananiašvili, uz Riječki simfonijski orkestar pod ravnanjem maestra Ivana Šćepanovića, nastala je kao koprodukcija Konzorcija hrvatskih nacionalnih kazališta s Hrvatskim narodnim kazalištem Split te je već osvojila srca splitske publike.

„Laurencia“ je praizvedena 1939. godine na sceni Državnog akademskog kazališta opere i baleta Kirov u tadašnjem Lenjingradu (današnji Marijinski teatar), a popularnosti ovoga dvodijelnog baleta doprinijela je jedna od najvećih balerina 20. stoljeća, brilijantna Maja Pliseckaja koja je plesala naslovnu ulogu na premijeri 1956. godine u moskovskom Boljšoj teatru.

Kombinacija klasičnoga i karakternog plesa sa španjolskom temom oživljava španjolsku seljačku revoluciju iz pera Lopea de Vege te predstavlja ozbiljan tehnički i umjetnički izazov za plesačice i plesače. Na sceni „Zajca“ ovoga nimalo jednostavnog zadatka se uhvatio ansambl Splitskoga baleta uz Evu Karpilovsku u ulozi Laurencije te Danila Podruška i Emanuelea Sardoa u alternaciji kao Frondosa. U baletu će nastupiti i riječka plesačica Tea Rušin te plesači Jody Bet, Giorgio Otranto, Alejandro Polo, Federico Rubisse i Noa Gabriel Siluvangi. „Cijeli ansambl je vrlo dobro odradio glumački i pantomimski dio dramske radnje koja čini vrlo važnu stavku ovoga baleta”, napisala je kazališna kritičarka Sanja Petrovski za Baleti.hr.

Koreografkinja Nina Ananiašvili podijelila je kako je vrlo ponosna zbog prilike „postaviti remek-djelo jednog od najvećih plesača, koreografa i baletnih majstora 20. stoljeća te natjerati novu publiku da se zaljubi u duh slobode, bunt za ljudsko dostojanstvo i koreografske inovacije koje čine srž “Laurencije”“ te dodala da vjeruje „da ćemo, očuvanjem Čabukijanijevih djela i njihovim izvođenjem danas, bolje razumjeti što je sve 20. stoljeće doprinijelo prekrasnoj umjetnosti koju zovemo balet“.

Zavirite u galeriju fotografija, odlučite o terminu predstave koji vam najviše odgovara, 19., 20., 21. ili 22. listopada, te dođite u „Zajc“ doživjeti svu raskoš klasičnog baleta.

Foto & Video galerija

Generalni pokrovitelj Baleta