Tea Rušin

Solistica Baleta, glavne uloge

Riječanka je svoje školovanje započela u OŠ za suvremeni ples i klasični balet pri OŠ Vežica, a maturirala je na Konzervatoriju za glazbu i balet u Ljubljani 2016. u klasi prof. Marinke Ribič. Tijekom školovanja nastupala je s baletnom kompanijom Slovenskog narodnog gledališča Opera in Balet Ljubljana. Na slovenskom državnom natjecanju osvojila je 2013. brončano odličje, a zlatno 2015. godine. Pozvana je na seminare poznatih baletnih škola poput: La Scala Milano, Hungarian Dance Academy u Budimpešti, te na seminare pod vodstvom Aleksandra Lukjanova u Zagrebu.

Od 2016. pleše u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, a sudjelovala je u predstavama: „Labuđe jezero” Staše Zurovca; „Macbeth“, „Veseli Božić nestašne djece“, „Allegro“ i „4 bolera“ Maše Kolar; „Ivica i Marica“ Gine Patterson; „Rossini Cards“ Maura Bigonzettija; „Heroj je umoran“ Giuseppea Spote; „Apolon“ Martina Chaixa; „Pulcinella“ Giovannija Di Palme; „Orašar“ Maura di Candie; „Čipka” Maše Kolar, „Plamteća voda” Andonisa Foniadakisa te „Odiseja” Waltera Matteinija.

U sezoni 2019./2020. osvojila je nagradu publike „Olga Orlova” za najbolje ostvarenu žensku ulogu u baletu „Čipka” te dominantnu umjetničku razinu izvedbenosti u baletu „Plamteća voda”.