BRAVO ZA SJAJAN GLUMAČKI ANSAMBL “PREDSTAVE HAMLETA U SELU MRDUŠA DONJA” TALIJANSKE DRAME!

1. listopada 2017.

Subotnja večer u znaku je Talijanske drame i njihove prve premijere „La rappresentazione dell’Amleto nel villaggio di Merduscia di Sotto” / „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja” koja je bez iznimke – oduševila svakim svojim segmentom!

U režiji Luce Cortine u HKD-u na Sušaku klasik hrvatske književnosti, 52 godine nakon što ga je Ivo Brešan napisao, po prvi put postavljen je na talijanskom jeziku i to na istromletačkom dijalektu (prijevod: Rosanna Bubola i ansambl Talijanske drame), prema adaptaciji Željke Udovičić Pleština. Predstava je to koja spaja prošlo i sadašnje te pronalazi univerzalno, izmještena je ne samo vremenski već i prostorno.

Glumačke interpretacije Mirka Soldana, Lucia Slame, Ivne Bruck, Elvie Nacinovich, Bruna Nacinovicha, Valtera Roše, Giuseppea Nicodema, Ilarie Genatiempo, Leonore Surian Popov, Antona Plešia i Denisa Brižića snažno su doprle do gledatelja, što se moglo i čuti nakon predstave. „Teško je istaknuti bilo koga! Tako ujednačeno odlični i koncentrirani – ne možeš ostati ravnodušan, toliko uigrani, u svakom trenutku u svom liku, zaista je bio užitak gledati ih“, „Glumci su bili sjajni! Svaka čast na ovom postignuću, čestitam redatelju i njima – sada svakome tko je možda sumnjao kako bi to izgledalo na „nekom“ istromletačkom, s ponosom mogu pokazati svoju izvrsnost!“, „Hrabar je potez postaviti tu dramu na istromletačkom! Iz dijalekta u jezik pa u dijalekt. Pomak koji vrijedi pogledati!“, „Nije, nažalost, teško prepoznati iste situacije i danas, pronaći svakog od likova i ovdje među nama. Sjajna, uspješna predstava“, „Čini mi se da je demokracija puno podlija, ali predstava je odlična“, neki su od komentara premijerne publike.

Bilo gdje i bilo kada, uvijek isto, „’Ko je uzeo pare?“, odgovor i istinu znaju svi, odgovornosti i pravde nema, ali pjesma ide dalje…

Dramaturška savjetnica bila je Morana Foretić, originalnu glazbu skladao je Bruno Nacinovich, scenografkinja je Liberta Mišan, kostimografkinja je Marita Ćopo, oblikovatelj svjetla je Boris Blidar, oblikovatelj videa je Gregor Bogdanović, koreograf Vitali Klok, dok je asistentica redatelja Andrea Slama, a asistent scenografkinje Marin Mišan.

Ne propustite reprize predstave „La rappresentazione dell’Amleto nel villaggio di Merduscia di Sotto” / „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja” 2, 4. i 5. listopada u 19.30 sati te 3. listopada u 12 sati, u HKD-u na Sušaku uz titlove na hrvatskom jeziku.

Foto & Video galerija