Alessandro Cadario

Dirigent
U ovoj sezoni

(Italija)

Trenutno je glavni gost dirigent jednog od najstarijih talijanskih simfonijskih orkestara Pomeriggi Musicali u Milanu. Cijenjen je kao izrazito ekspresivan dirigent čije je vodstvo karizmatično, temeljito i odlučno.

Diplomirao je orkestralno dirigiranje, kompoziciju, zborsko dirigiranje i violinu. Posebnu pozornost privukao je 2015. nakon što je dirigirao Henzeovom operom „Pollicino” na Maggio Musicale Fiorentino, te visoko ocijenjenom interpretacijom Rossinijeve „Stabat mater”. Iste godine debitirao je u Teatru alla Scala u Milanu, tijekom Festivala međunarodnih orkestara.

Tijekom svoje karijere dirigirao je renomiranim orkestrima kao što su: Mariinsky orkestar, Orkestar Teatra Massimo u Palermu, Orkestar Pomeriggi Musicali, Orkestar i zbor Tetra Regio u Torinu, Filharmonijskim orkestrom Monte Carlo, Gradski komorni orkestar Hong Konga, Filharmonijskim orkestrom Fenice, Orkestar Teatra Comunale u Bologni, Orkestar Teatra Carlo Felice, Orkestar i zbor Teatra Petruzzelli u Bariju, Orkestar i zbor Teatra Lirico u Cagliariju, Orkestar i zbor Teatra Verdi u Trstu, Toskanski orkestar, Filharmonija „Arturo Toscanini”, Orkestar Haydn u Bolzanu i Trentu, Simfonijski orkestar Concerto Budapest, Orkestar Sofia Festivala, komorni orkestar „Cameristi della Scala” itd.

Surađivao je sa solistima kao što su: Katia i Marielle Labèque, Mario Brunello, Vittorio Grigolo, Alessandro Carbonare, Gautier Capuçon, Francesco Meli, Giovanni Sollima, Francesca Dego, Roman Simovic. Dirigirao je izvedbama Orkestra i baleta u „Trittico Contemporaneo” kada su koreografi bili Jiří Kylián, Johann Inger i Matteo Levagi. Prije dvije godine dirigirao je Božićnim koncertom koji je uživo prenošen na nacionalnoj talijanskoj televiziji RAI 1. Također, bio je suradnik na nekim od najprestižnijih projekata za mlade glazbenike, a koje je podržao maestro Claudio Abbado.

Osim klasičnog repertoara, Cadaria interesira i suvremena glazba koju intepretira briljantno, s velikim predanjem, često i kao dirigent i kao skladatelj. Njegova su djela praizvedena u nekoliko kazališta i koncertnih dvorana, kao što su primjerice New York Lincoln Center, Staatstheater Darmstadt i Taipei National Concert Hall.
Dirigirao je mnogim svjetskim premijerama, djelima skladatelja kao što su Ivan Fedele, Carlo Galante i Marco Tutino.

U 2021. dirigirat će svjetskom premijerom opere „Jeanne Dark”, Fabija Vacchija na Maggio Musicale Festivalu.

U Operi Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u sezoni 2018./2019. ravnao je izvedbama Bellinijeve „Norme”.